Mediji: Rusija i Kina svetski lideri u izgradnji i projektovanju nuklearnih reaktora

CC BY-SA 4.0 / Tiia Monto / Nuklearni reaktor
Nuklearni reaktor  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Rusija i Kina šire svoje prisustvo u sferi nuklearne energetike i u državama se trenutno nalazi skoro 70 odsto svetskih reaktora koji su ili u izgradnji ili u fazi projektovanja, piše japanski list „Nikei“ analizirajući podatke Informativnog centra elektro-energetike Japana.
Trenutno se 110 nuklearnih reaktora treće generacije, koji odgovaraju jačim merama bezbednosti nakon nesreće u nuklearnoj elektrani u Černobilju, nalazi ili u fazi izgradnje ili projektovanja. Kina ima 46 reaktora, a za njom sledi Rusija sa 30. Ukupno one čine udeo od 69 odsto svetskog tržišta u ovoj oblasti.
Pritom, 33 reaktora se gradi ili se planira njihova izgradnja van tih zemalja. Rusija ima najveći broj „inostranih reaktora“, njih 19, i bez obzira na stav koji raste u Evropi i SAD zbog situacije u Ukrajini, ona i dalje ima svetski uticaj u nuklearnoj energetici. List nabraja i niz uspešnih projekata, kao što su izgradnja nukelarne elektrane „Akujo“ u Turskoj i „Ed-Daba“ u Egiptu, dok Kina svoje veze u sferi nuklearne energetike jača sa Pakistanom i planira da izgradi nuklearnu elektranu u Argentini.
S druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Japanu, posle nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani „Fukušima-1“, koju je 2011.godine izazvao zemljotres i cunami, izgradnja novih reaktora je odložena. Sfera nuklearne energije je postala sve problematičnija i ova situacija ometa njen razvoj. Izvoz u Japanu koji je povezan sa nuklearnom energijom je opao 5,5 puta u periodu od 2010. do 2020. godine, a japanska vlada se suočava sa protivljenjem lokalnih vlasti zbog pokušaja ponovnog pokretanja reaktora.
Zapadne zemlje i Japan se nadaju da će nadoknaditi propušteno, koristeći male modularne reaktore četvrte generacije za koje se smatra da su kompaktni i bezbedni. SAD pokušavaju da predlože reaktore Tajlandu i Filipinima. Osim toga, Japan, Kanada, Velika Britanija, SAD i Francuska su se dogovorile u aprilu ove godine o saradnji u sferi nuklearnog goriva i održavanju stabilnih lanaca snabdevanja kako bi se smanjila zavisnost svetskog tržišta od Rusije kao dobavljača tih resursa.
Kako list navodi, to će se teško dogoditi, s obzirom na to da su Rusija i Kina najače u tehnološkom planu, a to se odnosi i na obogaćeni uranijum. Osim toga, važan faktor za zemlje u razvoju je da Rusija uzima istrošeno nuklearno gorivo za preradu. U slučaju da Kina i Rusija pojačaju svoju dominaciju u nuklearnoj energiji, što je ključ energetske sigurnosti, njihov uticaj na međunarodnoj političkoj sceni će biti još jači.
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
RUSIJA
Mađarska i Rusija potvrdile izgradnju novih blokova nuklearne elektrane „Pakš“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala