- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

48 sati srpskog sna

© Sputnik / Lola ĐorđevićNavijači Srbije
Navijači Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
Pratite nas
„Dobar je trenutak da budete Srbin“, rekao je Nikola Jokić posle osvajanja šampionskog prstena NBA lige sa Denverom. Ne samo zbog njegovog istorijskog uspeha, već zbog toga što je samo dva dana pre njega Novak Đoković podigao 23. Grend slem trofej u karijeri. Za 48 sata čitav sportski svet bio je obojen u boje srpske zastave.
Kada je Novak Đoković 2006. godine osvojio prvu titulu u Amersfurtu, Nikola Jokić imao je samo 11 godina i bio je dečak koji je u Somboru tražio ekipu za basket.
Obojica su sanjali isti san i svaki dan, svako na svoj način razmišljali o tome kako se postaje šampion. Novak je prvi krčio taj put i najpre pokušavao da objasni svetu odakle dolazi.
Srpsku trobojku ponosno je isticao u svakom gradu u kom se pojavio, a onima koji bi o Srbiji pričali pogrešne priče zapušavao je usta govoreći o tome koliko se napatio da bi došao na vrh jer je njegova zemlja bombardovana.
Dok je Novak pravio sam tu stazu koja je najpre bila satkana od trnja koje je trebalo skinuti, Nikola iz Sombora je sve više rastao i sazrevao, a potom se i ozbiljnije posvetio košarci.
Posle tri godine u Megi Nikola je 2015. kao 41. pik sa drafta izabran od strane Denvera, upravo ta godina bila je jedna od najuspešnijih u Novakovoj karijeri kada je osvojio čak 11 titula i to tri Grend slema i sedam Mastersa.
Osam godina trebalo je Jokiću da od Denvera napravi svoje kraljevstvo čiji je bio kralj, sve bolji i bolji iz godine u godinu. Prethodne dve godine dobijao je zvanje najboljeg košarkaša NBA lige, dok je morao da se suočava sa brojnim kritikama samo zato što iskače iz kalupa.
Kako ništa nije slučajno, prethodne dve godine Novak takođe ređa titule i nosi zvanje najboljeg tenisera sveta, ali se suočava sa još težim optužbama i kritikama zbog odluke da se ne vakciniše. Uprkos tome i zabranama da igra najpre u Australiji,a potom i u Americi ostao je u teniskom vrhu.
Počela je 2023. godina, a srpski Džokeri nastavili su da hodaju putem uspeha koji je godinama ranije od trnja oslobodio Đoković. Međutim, koliko god ga Novak očistio, neko trnje ostalo je sakriveno pa je pokušalo da ometa momka iz Sombora.
Amerika je pustila to trnje jer nikako nije želela da po treću godinu uzastopno MVP bude jedan Srbin, i na kraju nije bio. Titula je otišla u ruke Džoelu Embidu.
Novak je u Austriji došao do 22. Grend slema i izjednačio se sa Rafaelom Nadalu po broju Grend slem trofeja, ali je za veći deo javnosti Španac ostao zajedno sa Federerom ispred Novaka ako ih upitate ko je najveći teniser svih vremena.
Da su tada Novak i Nikola imali brojeve verovatno bi jedan pozvao drugog i rekao tajnu lozinku „srpski inat“.
Iako Đokoviću ponovo nije dopušteno da igra u Americi tamo je njegovu čast branio Jokić koji je sa Denverom počeo da pravi čuda. Nagetsi su postali ozbiljan kandidat za titulu, a košarkaški majstor iz Sombora obarao je rekorde i pisao istoriju iz utakmice u utakmicu.
Neko od odozgo trudio se da još jednom namesti datume i obraduje Srbiju koja je dosta patila u poslednje vreme. Nikola i Novak kao roditelji emotivno su teško podneli dva masakra koja su se dogodila u Beogradu i okolini Mladenovca. Obojici je bilo teško da govore o toj temi, ali su obojica nastavili u svojim srcima da nose saosećanje sa sunarodnicima.
Posle 40 dana Nikola je igrao finalnu seriju NBA lige, Novak se u isto vreme borio za 23. Grend slem. Obojica su jurili istoriju i besmrtnost. Ponovo je srpski teniser morao da „povuče nogu“ pa je tako prvi igrao finale Rolan Garosa u kom je uspeo da slavi i tako i zvanično postane najveći svih vremena, jer sada brojevi ne mogu da lažu.
Samo 48 sati kasnije Nikola je imao meč loptu sa Denverom koji je protiv Majamija vodio 3:1. Srpski as iskoristio je prvu šansu i na domaćem terenu doneo je Denveru prvu titulu u istoriji tog kluba.
„Istina je kada kažu da smo nebeski narod“, rekao je Novak posle osvajanja Rolan Garosa i čini se najbolje opisao ne samo svoj uspeh nego i uspeh koji je dva dana kasnije napravio Jokić.
Jedan drugog su bodrili i podržavali, jedan drugom su bili inspiracija i motivacija, a obojica su glavni izvor energije našli u svojim porodicama.
Ono što je u srpskoj tradiciji stub svake kuće, porodica, bilo je dvojici najvećih srpskih sportista motiv više i snaga koja ih je odvela do istorije. Pariz je morao da sluša „Bože pravde“, a Amerika koje je branila Novaka morala je da gleda razvijene srpske trobojke u Denveru.
Srpski Džokeri pokorili su dva kontinenta za dva dana, a obojica su simboli pravih vrednosti. Ljubav prema porodici i svojoj zemlji je ono što ih inspiriše.
Hvala vam, Džokeri!
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SPORT
Jokićev kum za Sputnjik: Nikola je preplavljen emocijama – suza ima na sve strane
Nikola i Natalija Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SPORT
Stisnuta pesnica i vrisak koji se čuo do Srbije /video/
Majami - Denver, Nikola Jokić, 4. utakmica - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SPORT
Jokić odmah proverio da li mu je Novak čestitao – pa poručio: Dobar je trenutak da budete Srbin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala