- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zimonjić za Sputnjik: Novak će nastaviti da piše istoriju!

© Tanjug / TANJA VALICNovak Đoković i Nenad Zimonjić u Dejvis kupu
Novak  Đoković i Nenad Zimonjić u Dejvis kupu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Verovao sam, pre par godina sam rekao da će on završiti sa najvećim brojem Grend slem titula, da će oboriti sve rekorde. Još malo njih mu fali, ali verujem da će nastaviti da piše istoriju našeg sporta rekao je čuveni srpski teniser Nenad Zimonjić u intervjuu za Sputnjik povodom titule Novaka Đokovića na Rolan Garosu.
Svaka titula Novaka Đokovića iza sebe je imala priču, a svaka priča bila je sve značajnija, međutim teško da će se bilo koja pamtiti kao titula sa Rolan Garosa kojom je srpski as stigao do 23. Grend slema i tako postao teniser sa najviše Grend slem trofeja u teniskoj istoriji.
Teško je naći sportistu koji se ne divi Novaku, a posebno lepe reči stižu mu od velikog prijatelja i čoveka od koga je mnogo godina učio odnosno od Nenada Zimonjića, Grend slem šampiona u dublu.
„Moja je velika privilegija bila što sam provodio puno vremena sa različitim generacijama velikih šampiona, a jedan od njih je i Novak. Verovao sam, pre par godina sam rekao da će on završiti sa najvećim brojem Grend slem titula, da će oboriti sve rekorde. Još malo njih mu fali, neke je izjednačio, nekih je on vlasnik, ali verujem da će nastaviti da piše istoriju našeg sporta“, rekao je Zimonjić na početku razgovora za Sputnjik.
Najbolji srpski dubl teniser svih vremena stariji je od Novaka 11 godina, ali je i sam učio od njega. Tokom godina gledao je kako se Đoković razvija, a kada je došlo vreme da obara rekorde Rodžera Federera i Rafaela Nadala Zimonjić je shvatio da se radi o neverovatnom šampionu.
„On je 11 godina mlađi od mene, ali od svakoga može da se uči. Upoznao sam ga kada je imao 12 godina, pozvao sam ga da igra za reprezentaciju kada nije bio najbolje plasiran jer sam prepoznao njegove kvalitete i mogućnosti. Tokom svih ovih godina imao sam prilike da ga bolje upoznam, bilo mi je drago ako mogu da pomognem, odnosno da pružim savet. Gledajući njegov napredak, same početke i najveće rivale koje je imao u Federeru i Nadalu, gde je morao da radi i napreduje kako bi ih pobedio na najvećoj sceni, sada se pokazuje koliko je to teško“, istakao je Zimonjić.
Srpski teniser video je u polufinalnom i finalnom meču Rolan Garosu da se Novaku crta put ka titulu jer su mu se sve kockice složile. Upečatljiva mentalna snaga bila je podešena na maksimum, a pratile je su je fizička izdržljivost i kvalitet.
„Pobediti jednog iskusnog i kvalitetnog igrača u tri seta, tu se vide i nervi kao što je bio slučaj sa Alkarasom, fizička izdržljivost, kao i mentalna snaga i sam kvalitet koji igrač poseduje. Novak je neverovatan što se tiče kontinuiteta i konstantnosti kada je reč o uspesima i rezultatima i biće jako teško još nekoliko godina pobediti ga na Grend slemu“, smatra Zimonjić.
Upoznao je Novaka još u mlađim danima, ali je i tada primetio da on ne govori puno već sve usmerava na rad.
„Više sam za to da nije važno ko šta priča nego ko šta radi. Novak je osoba koja svakodnevnom disciplinom, posvećenošću pokazivao koliko mu je stalo da napreduje, a samim tim kao rezultat svega toga su došle sve ove titule“, istakao je srpski teniser.
Zimonjić je takođe trenirao u teškim uslovima i okolnostima koje su bile teške za celu Srbiju, a ne samo za mladog momka koji je želeo da se bavi sportom. Upravo zbog toga želeo je da se probije u svet i pokaže Srbiju u najboljem svetlu. Smatra da je to i uradio, ali da je Novak koračajući tim utabanim putem kasnije postao najveći ambasador Srbije.
„Možda neke druge generacije poput moje i malo starijih su prošle mnogo gore stvari i krčile taj put. Trudili smo se da budemo ambasadori Srbije u najlepšem svetlu, a Novak je to podigao na najviši mogući nivo jer je on najpoznatiji sportista sa ovih prostora, samim tim je i najveći ambasador Srbije. Sjajno je da je u nekim mračnim i tužnim momentima koje je naša zemlja prolazila upravo on bio svetla tačka na koju je naš narod bio veoma ponosan“, rekao je Zimonjić.
Srpski teniser iako ima 47 godina odlučio je da se vrati na teren. Iako je trostruki Grend slem šampion teško mu je da pronađe pravog partnera i dobije pozivnice za turnire, međutim ne planira da odustane.
„Super se osećam, teško je dobiti šanse i naći partnere sa kojim bih mogao da igram, to je najveći problem, Dobio sam dve specijalne pozivnice u Nemačkoj, ali partner je baš bio daleko od svoje vrhunske forme. Nisam imao sreće, ali u prvom meču falio je poen, dok je u drugom meču partner igrao loše. Cilj mi je bio da vidim do kog nivoa mogu da dođem, mogu mnogo bolje, ali potrebna je rutina u igranju mečeva. Sve to neće biti lako, ali videćemo šta donosi sutrašnji dan“, nasmejan je Zimonjić koji veruje u svoju igru i neverovatni povratak.
Dok traži partnera i turnir na kome će moći da igra, Zimonjić se i ove godine sprema za turnir legendi na Vimbldonu gde je dva puta podigao trofej.
„Vrlo je teško doći do pozivnice i šanse da uopšte igram, a onda i do partnera jer je to povezano. Organizatori turnira bi voleli da igram sa nekim od vrhunskih singl igrača, u nekim slučajevima svako ima razloga zašto nije u mogućnosti da igra. Svi moji bivši partneri su prestali da igraju, dok dobri dubl igrači imaju svoje partnere. U budućnosti ne znam šta ću igrati, sada nemam nagoveštaja. Pozvan sam ponovo da igram na turniru legendi na Vimbldonu“, zaključio je Nenad Zimonjić.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Pala je i poslednja kula – svet je Novakova tvrđava
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Novak: Ne želim da kažem da sam najveći – to je nepoštovanje
Novak Đoković osvojio je 23. gren slem titulu na Rolan Garosu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Britanski filozof napisao najsramniji tekst o Novaku – „Molim vas ne zovite ga najvećim ikada“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala