- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pala je i poslednja kula – svet je Novakova tvrđava

© AP Photo / Christophe EnaNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Kada je Novak Đoković 2008. godine osvojio titulu na Australijan openu, što mu je bio prvi Grend slem trofej u karijeri „upao“ je u eru Rodžera Federera i Rafaela Nadala koji su kao vojnici zauzeli teritorije na travi i šljaci i njemu ostavili beton. Posle 15 godina Novak jedini od „velike trojke“ ima po tri trofeja na svakom Grend slem turniru.
Dok su Rodžer Federer i Rafael Nadal gradili tvrđave na Vimbldonu i Rolan Garosu, Novak Đoković želeo je da bude teniski vladar sveta, a ne samo engleske trave i pariske šljake.
Olga Danilović - Ons Žaber, Rolan Garos - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Olga se vratila među najboljih 100!
Počeo je od Australije kojoj njegovi veliki rivali nisu bili toliko posvećeni,a kada je te 2008. godine uvideo i sam koliko može postepeno je počeo da gradi strategiju za ostale oblasti.
Trebalo mu je tri godine da dođe do „najveće bitke“ i prve koju je uspeo da dobije. Postao je najbolji teniser sveta, ali ono što je još važnije osvojio je titulu na jednoj od protivničkih teritorija. Novak je kao dečak sanjao o Vimbldonu i sa 24 godine ispunio je sebi želju.
Čekao je još četiri godine kako bi krenuo u pohod na drugu teritoriju, a tada je na Rolan Garosu uspeo da u četvrtfinalu eliminiše Rafaela Nadala, „kralja šljake“. Međutim, pobeda nad kraljem nije donela titulu, ali je ona stigla naredne godine.
Tada je postalo jasno, Federer može da bude upamćen po travi, Nadal po šljaci, a Novak neka bude upamćen po svemu!
Iz godine u godinu Novak je nizao trofeje na grend slemovima, a posebno je dominantna bila 2015. godina u kojoj je srpski as podigao 11 pehara, od toga tri grend slema i čak sedam Mastersa. Postao je dominantniji od obojice rivala, ali posebna dominacija usledila je 2021. godine kada je srpski teniski kralj još jednom osvojio Rolan Garosa i tako postao vlasnik titula svih Grend slemova po najmanje dva puta.
Nije se zaustavio...
Rodžer Federer se povukao i završio profesionalnu karijeru, a Rafael Nadal je te godine osvojio Rolan Garos. Međutim, već sledeće Španac je doživeo povredu zbog koje je propustio nekoliko meseci tenisa, a onda objavio da neće igrati ni na čuvenoj, i njemu omiljenoj, pariskoj šljaci.
Tvrđava je ostala bez kralja i Novak je mogao da krene u pohod. Meč po meč, protivnik po protivnik, Novak je po treći put osvojio Rafinu tvrđavu i postao jedini teniser u istoriji tog sporta koji je po najmanje tri puta bio šampion svakog Grend slema.
Debata o najvećem teniseru svih vremena vodi se već godinama, a tabela u koju se pišu titule poslednjih nekoliko godina obojena je Novakovim trofejima. Uprkos tome priznanje da je najveći svih vremena uvek je nekako odmicalo i tražili su se argumenti za Federera i Nadala.
Međutim, teško će se posle Rolan Garosa naći ti argumenti.
Novak ima 23 Grend slem trofeja, šest titula sa Završnog Mastersa, 38 Masters titula što ukupno čini 66 pehara sa najvećih teniskih turnira.
Rafa ima 22 Grend slem trofeja, nema titulu sa Završnog Mastersa, ima 36 Masters titula i jedno olimpijsko zlato, a to je ukupno 59 titula sa najvećih teniskih turnira.
Rodžer je karijeru završio sa 20 Grend slem trofeja, šest titula sa Završnog Mastersa, 28 Masters titula, što je ukupno 54 titula sa najvećih teniskih turnira.
U 23 Novakova Grend slema stalo je deset Australijan opena, sedam Vimbldona, tri Rolan Garosa i tri US Opena. U Nadalovih 22 stalo je 14 rolan Garosa, dva Vimbldona, četiri US opena i dva Australijan opena. U Rodžerovih 20 stao je samo jedan Rolan Garos, osam Vimbldona, šest Australijan opena i pet US Opena.
Jasno je je „velika trojka“ u poslednje dve decenije vladala teniskom scenom, ali jasno je i da niko nije vladar svih podloga osim Đokovića. Niko u istoriji belog sporta nije znao toliko puta da osvoji toliko različitih turnira.
Svet je Novakova tvrđava!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
SPORT
Najbolji teniser svih vremena!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
SPORT
Đoković: I ja sam sumnjao...
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
SPORT
Novakova režija – sve u simbolima Srbije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala