- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Britanski filozof napisao najsramniji tekst o Novaku – „Molim vas ne zovite ga najvećim ikada“

© AP Photo / Christophe EnaNovak Đoković osvojio je 23. gren slem titulu na Rolan Garosu
Novak Đoković osvojio je 23. gren slem titulu na Rolan Garosu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Osvojivši 23. Grend slem trofej, Novak Đoković postao je teniser sa najviše Grend slem titula, ali za neke i dalje nije najveći svih vremena. Engleski „Gardijan“ objavio je tekst u kome se nalaze bizarni argumenti zbog čega srpski as ne može da nosi to zvanje, iako niko u istoriji belog sporta nije učinio ono što je on.
Bivši teniser, odnosno sadašnji profesor filozofije Ben Brembl napisao je tekst za Gardijan koji nosi naslov „23 grend slema Novaka Đokovića su rekord – ali molim vas ne zovite ga najvećim ikada“.
Tekst se bavi nizom „činjenica“ zbog kojih Novak ne bi trebalo da nosi zvanje najvećeg tenisera svih vremena, a argumenti koje Bremla navodi su u najmanju ruku apsurdni.
Kolege iz Engleske pozvale su nekadašnjeg tenisera, a sadašnjeg profesora filozofije na jednom prestižnom univerzitetu Bena Brembla da pokuša da mentalnom gimnastikom dokaže da Srbin nije najveći ikada.
„Sada kada je Novak Đoković osvojio 23. Grend slem turnir i kada je malo šanse da ga Nadal sustigne mnogi kažu da je Đoković najveći ikada. Ali takođe mnogi osećaju oklevanje da tvrde tako nešto. Federer izgleda jednako veliki. Ali da li brojevi mogu da lažu? Da!“, tvrdi Brembl.
Profesor filozofije potom se bavio pričama „šta bi bilo kad bi bilo“ koje liče na bajke.
„Pretpostavimo da se pojavi teniser visok tri metra koji uvek servira asove. Nikada ne izgubi gem na svoj servis i uzme 30 grend slemova. Da li je on najveći ikada? Ne. Ideja je smešna. Ili ako pretpostavimo da izbije novi svetski rat i većina muškaraca bude mobilizovana, ali se grend slemovi još igraju. Dejv tada osvojio 30 grend slemova. Da li je Dejv najveći? Svakako da nije“, napisao je Brembl.
Nekadašnji teniser posebno ističe da Novak ne može da bude najbolji jer je poslednjih osam Grnd slemova osvojio kada Rodžer Federer više nije mogao da igra na isti način. Za Brembla je očigledno Švajcarac jedini konkurentan teniser.
„Morate da uračunate i druge stvari kao recimo ko je igrao u to vreme, kao i fizičke prednosti. Pa hajde da to uradimo. Od 2019. Đoković je uzeo osam slemova. Ali tokom tog vremena Federer je bio prestar i previše povređen da igra na vrhuncu, a konkurencija je inače bila slaba. Nije da su ti Grend slemovi bezvredni, ali manje vrede“, besramno navodi Brembl.
Potom je Britanac sam sebe demantovao kada je rekao da će Karlos Alkaras biti najveći ikada ukoliko stigne do 30 Grend slemova. Pitamo se kako ako Španac nikada nije igrao protiv Federera?
„Ako Karlos Alkaras osvoji 30 Grend slemova onda možemo da kažemo da je on najveći ikada, ali ne možemo da kažemo da je Novak najveći ikada samo zato što je osvojio 23. grend slem, piše Englez.
Bremblu smeta i Novakova brzina jer ukoliko je brz on je u prednosti u odnosu na protivnike, a prema rečima Britanca ispada da to nije dozvoljeno.
„Đoković nema tri metra, ali je jako brz i fleksibilan. Kažu da je čovek od gume, a to je ogromna prednost. Dozvoljava mu da izmori protivnike. A njegove fizičke prednosti u odnosu na ostale smanjuju njegova dostignuća“, tvrdi Brembl.
On smatra da Novaku ne može da bude priznat bolji skor protiv Federera jer je Švajcarac bio na vrhuncu do 2009. godine, pa tako, po njegovom mišljenju, kasnije godine ne treba računati.

„Ja mislim da je najveći teniser svih vremena neko ko bi na svom vrhuncu stalno pobeđivao svoje suparnike na vrhuncu na raznim podlogama. Tu je veliki faktor mentalna stabilnost. `Velika trojka` ima tu zajedničku sposobnost da najbitnije poene igra dobro do kraja i zato je nejasno ko je tu najbolji. Ako sam u pravu i ovako gledamo ko je najveći ikada, ne može se utvrditi ko je najveći ikada. Ali je i dalje zabavno da se raspravljamo o tome“, napisao je Brembl u Gardijanu.

Teško je pronaći sličan tekst jer su i oni koji ne poštuju Novaka priznali da je napravio nestvaran podvig. Ima više velikih titula od Nadala i Federera i statistički jeste najbolji u istoriji, ali izgleda da Britanci nikada neće prihvatiti srpskog asa.
Šteta za njih jer je Novak najavio da ide u pohod po novu titulu na Vimbldonu.
Novak Đoković i Goran Ivanišević - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Ivanišević tražio da Novak prestane da priča – taktika vredna 23. Grend slema
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Novak je ponovo najbolji na svetu – Nadala nema ni u prvih sto
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Novak: Ne želim da kažem da sam najveći – to je nepoštovanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala