- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Gazde, šta ćete sad?

© AP Photo / Luca BrunoSimone Inzagi
Simone Inzagi - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
Pratite nas
Šta još treba da uradi Simone Inzagi da bi dobio malo poštovanja? Prevazišao je očekivanja sa Lacijom, koji je imao limitiran budžet i osvojio Kup Italije i Superkup. A isto je uradio i sa Interom sa kojim će se večeras (21 sat) boriti za titulu šampiona Evrope, protiv Mančester sitija na Ataturk stadionu u Istanbulu.
Od Antonija Kontea, specijaliste za kontranapade, koji se izuzetno oslanjao na Lukakua i Brozovića, prošle godine je nasledio Inter sa kojim se do poslednjeg kola takmičio za titulu, osvojio Kup i Superkup Italije pobedivši Juventus dva puta, i posle decenije prošao grupnu fazu Lige šampiona.
Ipak, i dalje nije dobio priznanje za sve što je uradio. Umesto toga, često ga kritikuju, a pre samo mesec i po dana bio je na korak od otkaza na „Đuzepe Meaci“. Inter je u top četiri u Seriji A, osvojio je i Kup Italije (pobedio Fiorentinu u finalu krajem maja sa 2:1), ali ga danas čeka kruna sezone - finale Lige šampiona - prvo od onog čuvenog Murinjovog iz 2010. kada su „crno-plavi“ osvojili „tripletu“.
Kao igrač, Simone je uvek bio u senci velikog brata Pipa Inzagija, ali se čini da je i kao trener i dalje izuzetno potcenjen. Možda još nije osvojio titulu šampiona, ali je stigao sasvim daleko sa timom koji je jeftino sastavljen.
Pep Gvardiola - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
SPORT
„Gvardiolina kletva“ – pravo proročanstvo ili glupost?
Neki navijači Intera ne smatraju trofeje Superkupa i Kupa Italije relevantnim, ali to je krajnje čudno razmišljanje za navijače kluba koji je proteklu deceniju od odlaska Murinja proveo u osrednjosti i bez trofeja.
Simoneovo vođenje tima i pristup treninzima su impresivni, jer dok su druge timove mučile povrede, umor i loša forma u finišu sezone, njegov Inter nije moga da računa samo na Milana Škrinijara, koji je odstranjen iz tima zbog nefudbalskih stvari.
Niko nije koristio pet izmena bolje od Simonea Inzagija ove sezone. Mudro rotirajući i držeći sve igrače skoncentrisane u igri. Navika da stalno menja bekove i centarfora omogućavala mu je da intenzivno napada svakog rivala i stvara mu probleme.
Traženo mu je da odvede ekipu do osmine finala, a stigao je do finala.

„Kada sam došao pre 19 meseci zamoljen sam da uđem u osminu finala Lige šampiona, što klubu nije pošlo za rukom od 2011. godine. Mislio sam da je prošlosezonska sezona Lige šampiona bila veoma dobra, ali je ova još bolja. Niko nam ništa nije dao besplatno, suočili smo se sa jakim protivnicima i izborili plasman u finale na terenu“, rekao je Inzagi posle revanša polufinala protiv Milana.

I, šta ćemo sad?
Ne zaboravimo i da su Simone Inzagi i sportski direktor Đuzepe Marota izgradili ovaj tim Intera sa minimalnim budžetom, baziranim na pozajmicama i dovođenju slobodnih agenata.
Edin Džeko i Henrik Mhitarjan bili su strelci u prvom meču sa Milanom, a obojica su stigli iz Rome, dok je stena u odbrani Frančesko Aćerbi došao iz Lacija, takođe za džabe. Inter na svakoj poziciji u timu ima po dva kvalitetna igrača, što se pokazalo u polufinalnim derbijima sa Milanom kao velika prednost.
Koliko je Inter bio dominantan u derbiju Dela Madonina ove sezone najbolje potvrđuje suv statistički podatak, prema kojem je dobio prethodna četiri duela s ljutim rivalom u tri različita takmičenja i to bez priljenog gola.
Kada je prolazio kroz lošu formu Inter nije imao taktičkih problema. Uvek su stvarali šanse, problem je bio samo što su Romelu Lukaku i Lautaro Martinez prečesto promašivali izgledne prilike. Simone Inzagi ni tada nije očajavao, već ih je terao da dodatno treniraju za šta je kasnije nagrađen.
Ono što mnoge čudi je činjenica da navijači Intera i dalje kukaju za Antoniom Konteom, uprkos činjenici da Simone Inzagi odrađuje isti, možda i bolji posao za upola manju cenu - i četvrtinu plate koju je imao doskorašnji trener Totenhema na „Meaci“.
Šta hoće više?
Možda reprizu one madridske večeri iz 2011. kada je Žoze Murinjo izveo pravo malo remek-delo i nokautirao favorizovani Bajern iz Minhena. Pod istim uslovima Inter ulazi i večeras u istanbulsko finale sa Mančester sitijem. Inzagijev tim je autsajder, ali videćemo da li ima nekog novog Dijega Milita koji bi brzinom iz kontre mogao da nokautira tim Pepa Gvardiole koji je već proglašen za šampiona Evrope.
I još nešto za kraj. Simone Inzagi nikada nije izgubio finale. Od 2017. godine strateg Intera ima sedam finala i iz svih sedam izlazio je kao pobednik.
*Pogledajte najnoviji Miljanov korner
Lautaro Martinez - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
SPORT
Veliki uspeh Intera koji se čekao još od Stankovića i Murinja!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala