- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Gvardiolina kletva“ – pravo proročanstvo ili glupost?

© AP Photo / Jon SuperPep Gvardiola
Pep Gvardiola - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Pratite nas
Nekoliko dana deli nas od finala Lige šampiona i novog pokušaja Pepa Gvardiole da se domogne najvrednijeg pehara u klupskom fudbalu. Godine su prošle, Mančester siti je uvek bio tu negde blizu uspeha, ali mu je uvek nedostajalo malo sreće.
Naravno, svake godine, dan posle eliminacije „Građana“ u Ligi šampiona, novinari se bave čuvenom „Gvardiolinom kletvom“, kojom su ga, navodno, prokleli afrički šamani zbog lošeg ophođenja prema nekadašnjem fudbaleru Jaji Tureu.
O čuvenoj kletvi gvorio je često Dmitrij Seljuk, agent fudbalera iz Obale Slonovače koji nije krio da nikada imao dobro mišljenje o Kataloncu na klupi Sitija.

„Gvardiola je izbacivanjem Turea iz tima okrenuo sve Afrikance protiv sebe. Siguran sam da će se afrički šamani ujediniti i da mu neće dozvoliti osvajanje Lige šampiona. Neka ovo bude Gvardiolina kletva. Život neka pokaže da li sam u pravu“, rekao je svojevremeno Seljuk.

I stvarno, od 2011. kada je Gvardiolina Barselona pobedila Mančester junajted na Vembliju u Londonu u finalu elitnog takmičenja, Pepove ekipe su samo jednom (2021) stigle do finala Lige šampiona. Titule u domaćim prvenstvima sa Bajernom i Mančester sitijem nisu dobile potvrdu na najvećoj sceni.
Od 2018. godine kada je svet prvi put čuo za „Gvardiolinu kletvu“, Mančester siti je zabeležio dva poraza u četvrtfinalu, jedan u polufinalu i onaj od Čelsija u finalu 2021. golom Haverca.
Prošle godine čak je i Jaja Ture morao da se oglasi i demantuje postojanje ove kletve.
„Izjave u medijima mog bivšeg agenta o nekakvoj kletvi nemaju veze sa mnom. Molim medije da me ne dovode u nikakvu vezu sa ovim glupostima i sterotipima o afričkim kletvama. Seljuk me više ne predstavlja, a mom imidžu štete njegove tvrdnje“, napisao je Ture u maju prošle godine na društvenim mrežama posle eliminacije Sitija u polufinalu od Reala.
Pred Gvardiolom i Mančester sitijem u subotu uveče je novi pokušaj da se domognu Lige šampiona. Na putu ka trostrukoj tituli ove sezone stoji im milanski Inter koji ulazi u meč kao autsajder.
Dobra vest za navijače „Građana“ stigla je uoči utakmice. „Gvardiolina kletva“ je, navodno, poništena pa će Pep i njegovi igrači ući sa nešto manjim teretom u drugo finale u protekle tri sezone.
„Mogu da potvrdim da je kletva poništena od strane šamana. Mislim da će Siti osvojiti Ligu šampiona sa Gvardiolom. Štagod da se desi, očigledno će biti šampioni Evrope u naredne tri godine. Izvinjavam se na onome što se desilo ranije, znam da se i Jaja Ture oseća isto i da želi da klub bude uspešan“, rekao je Seljuk za britanski „Miror“.
Da li je pomenuta kletva glupost ili pravo proročanstvo, videćemo u subotu.
Miju Kato - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
SPORT
Francuskinja besna zbog odnosa prema Japanki: „Vrhunac nepravde, poželim sve da razbijem“
*Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala