Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Pripadnici Kfora razvlače žilet žicu u Zvečanu - Sputnik Srbija

Poruka iz Zvečana: Nećemo odustati od naših zahteva /foto/

Pratite nas
Srbi se i danas okupljaju ispred zgrada opština na severu KiM ne odustajući od zahteva da se specijalci Rosu jedinica povuku sa severa Kim, da se radnicima opštine omogući povratak na njihova radna mesta i da se oslobode uhapšeni od ponedeljka.
Situacija je mirna i nepromenjena u odnosu na jučerašnju, javlja reporter Sputnjika.
Pripadnici Kfora se nalaze na 15 metara od okupljenih građana i deli ih troslojna bodljikava žica koja je opasana oko zgrada opština.
Kosovski specijalci se nalaze u opštinskoj zgradi a nekoliko njihovih oklopnih vozila parkirano je ispred samog ulaza u zgradu u Zvečanu.
Manja grupa Srba ostala je da dežura ispred opština, a takozvani gradonačelnik Leposavića već tri noći spava u opštini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:28 01.06.2023
Predsednici Srbije, Francuske i Nemačke, Aleksandar Vučić, Emanuel Makron i Olaf Šolc, na sastanku na marginama Evropske političke zajednice u Moldaviji - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom, ponovio sam pozicije Srbije
19:50 01.06.2023
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Vjosa Osmani: Priština spremna da razmotri održavanje novih izbora na severu KiM
19:37 01.06.2023
Olaf Šolc i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Makron, Šolc i Borelj traže nove izbore na severu KiM i formiranje ZSO
18:23 01.06.2023
Američki ambasador u Prištini ponovio Kurtiju zahtev SAD, ali mu nije promenio mišljenje
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je tokom današnjeg sastanka sa Aljbinom Kurtijem ponovio stav SAD o hitnoj potrebi deeskalacije situacije na severu Kosova i Metohije i o načinima kako to može da se postigne — povlačenjem specijalnih jedinica i gradonačelnika iz kancelarija u opštinama na severu.
„Ne mogu da kažem da sam promenio Kurtijevo mišljenje, ali smo imali dobar razgovor“, rekao je Hovenijer.
Hovenijer je ponovio da tri gradonačelnika mogu da rade sa alternativnih lokacija, objavio je portal „Ekonomija onlajn“.
Kako je naveo, razgovarali su i o značaju primene sporazuma postignutih sa Srbijom.
Upitan o „američkim sankcijama Kosovu“, američki ambasador je rekao da ih ne bi tako nazvao i dodao da je prikladnije reći da je reč o posledicama.
„Postoje posledice, ja ih ne bih nazvao sankcijama. Nadam se da više neće biti posledica. SAD razmatraju mogućnosti za deeskalaciju situacije“, naveo je Hovenijer.
18:07 01.06.2023
Vučić s premijerom Češke o dešavanjima na KiM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Kišinjevu s premijerom Češke Petrom Fijalom o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, zabrinutosti za srpsku zajednicu i ozbiljno narušenim elementarnim pravima Srba od strane Prištine, ali i o pitanjima od značaja za dve zemlje, poput daljeg jačanja ekonomske i bilateralne saradnje.
„Zahvalio sam premijeru Češke na podršci koju pruža Srbiji na putu EU integracija, kao i na spremnosti na dodatno jačanje odnosa između naših zemalja“, naveo je Vučić na društvenim mrežama.
17:32 01.06.2023
Aleksandar Vučić i Žozep Borelj u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Vučić Borelju: Prioritet da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu
16:53 01.06.2023
Cvijanovićeva sa Vučićem: Čvrsto stojimo uz bratsku Srbiju i naš narod na Kosovu i Metohiji
Kao i uvek, tako i danas čvrsto stojimo uz bratsku Srbiju, njeno rukovodstvo i naš narod na Kosovu i Metohiji, poručila je srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović.
Ona je to objavila nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kišinjevu, gde se održava samit Evropske političke zajednice.
16:47 01.06.2023
Petković: Kada će biti uhapšen specijalac koji je pucao u Dragišu Galjaka?
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da lekari, rudari i vaspitači mirno protestuju na severu KiM, jer su pripadnici kosovske specijalne policije, kako je naveo, okupirali objekte u tim gradovima. Petković je upitao kada će biti uhapšen specijalac Rosu koji je pucao na Dragišu Galjaka u leđa.
„'Lekari, rudari, vaspitači mirno protestuju na severu KiM, jer su vaše duge cevi i lažni gradonačelnici, Dželjalje Svečlja (ministar unutrašnjih poslova u vladi privremenih prištinskih institucija), okupirali naše objekte uz suzavce i šok bombe, a vaši ekstremisti divljaju u južnoj KM uz povike terorističkoj UČK i govor mržnje prema Srbima! Ko će odgovarati za to?“, objavio je Petković na Tviteru.
U nastavku tvita, on je postavio dve fotografije na kojima se vide rane od metaka na leđima Srbina Dragiše Galjaka.
„Vama su, Svečlja, samo kriminalci i bande u glavi, jer polazite od sebe i svog gazde Kurtija! Petoro Srba upucano je od početka godine, a na desetine povređeno zbog vaših specijalaca! Kada ćete uhapsiti Rosu specijalca koji je u leđa upucao Dragišu Galjaka?“, napisao je Petković.
16:40 01.06.2023
Poruka iz Zvečana: Sumanuta odluka Prištine, nećemo odustati od naših zahteva
Sumanutom odlukom Prištine da u zgrade opštine Zvečan pošalje do zuba naoružane specijalce onemogućen je normalan rad radnika opštine Zvečan i pružanje usluga svim građanima, izjavila je Radmila Slavković, načelnica opštinske uprave u opštini Zvečan.

„Naši radnici od petka svakog dana mirno protestuju ispred svoje zgrade opštine koju su gradili naši očevi, i neće odustati od zahteva da se prištinski specijalci i lažni gradonačelnik povuku iz naše opštine koju su okupirali, a stanje vrati na četvrtak prošle nedelje“, poručila je ona za Sputnjik.

Kako je navela, sa protestima će nastaviti.
„Svi radnici opštine Zvečan će se upisivati kao dokaz redovnosti, odgovornog ponašanja prema radnim obavezama i građanima čime želimo da pošaljemo poruku čitavom svetu da mi imamo pravo na rad, pravo da zaradimo svoje plate i njima hranimo svoju decu, i od toga nećemo odustati“, zaključila je Radmila Slavković.
15:40 01.06.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SVET
Blinken o situaciji na KiM: Preduzeti hitne korake za smanjenje tenzija
14:27 01.06.2023
Kurti ne odustaje: Gradonačelnici da obavljaju posao iz opštinskih zgrada
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ponovio je danas da gradonačelnici tri opštine na severu Kosova i Metohije treba da obavljaju svoj posao iz opštinskih zgrada.
„Kandidati koji su pobedili moraju da rade posao za koji su plaćeni, a radno mesto gradonačelnik mora da bude u zgradi opštine“, kazao je Kurti, prenosi Koha.
On smatra da izabrani gradonačelnici imaju legitimitet, iako ne pun i normalan zbog, kako tvrdi, pritiska Beograda da Srbi bojkotuju izbore.
Prema njegovom mišljenju, ne mogu se praviti paralelne strukture van zvaničnih objekata.
„Oni koji učestvuju u demokratskim procesima ne mogu da snose odgovornost“, smatra Kurti.
On je rekao da je tzv. Kosovo u teškoj situaciji zbog, kako tvrdi, oružanih grupa koje se, prema njegovim rečima, pretvaraju da su demonstranti.
14:01 01.06.2023
U Prištini sutra vanredna sednica parlamenta o situaciji na severu KiM
Parlament u Prištini sutra će održati vanrednu sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti situacija na severu Kosova i Metohije.
To je za „Reporteri“ potvrdila šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Lila.
„Da, sednica će biti održana sutra od 10 časova“, rekla je ona.
Održavanje vanredne sednice prethodno su zatražile dve opozicione stranke, PDK i LDK, a od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija očekuje se da podnese izveštaj o situaciju na severu.
13:55 01.06.2023
13:32 01.06.2023
Borelj osudio nasilje na KiM, nastaviće razgovore sa uključenim stranama
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da se nasilje na KiM mora osuditi, dodavši da će nastaviti da razgovara sa uključenim stranama.
„Moramo insistirati na tome da nasilje nije put kojim treba ići. Nasilje se mora osuditi, a počinioci ovog nasilja moraju odgovarati. Svi moraju da se trude da izbegnu bilo kakvu vrstu eskalacije i nekoordinisanih poteza“, rekao je Borelj po dolasku na Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu.
On je dodao da je juče u Slovačkoj pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odigra svoju ulogu u smirivanju krize, prenosi Rojters.
Kako je naveo, nada se da će istu poruku preneti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Moldaviji.
12:19 01.06.2023
Protest Albanaca u Južnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Albanci održali skup kod mosta na Ibru: Nosili zastave „velike Albanije“ i UČK /foto, video/
12:19 01.06.2023
11:06 01.06.2023
Plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom žicom
Srbi u opštinama na severu KiM nizom nenasilnih akcija nastavljaju da se suprotstavljaju okupaciji severa Pokrajine od Prištine, pa su tako vaspitačice predškolske ustanove "Lane" iz Zvečana danas izvele dve plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom žicom, povodom Svetskog dana dece.
10:32 01.06.2023
Hetemi u Opštini Leposavić više od 70 sati
Bivši predsednik Opštine Leposavić Zoran Todić istakao je da je situacija u ovoj lokalnoj samoupravi mirna, ali da se tenzije osećaju u vazduhu.
„Situacija jeste mirna ali zaista tenzije postoje, to se oseća u vazduhu, jer ovo je četvrti dan od kako se zaposlenima u lokalnoj samoupravi Opštine Leposavić ne dozvoljava ulazak na svoja radna mesta. Takođe, u ovoj zgradi se nalazi i služba za katastar, poreska uprava. Jednostavno, ljudi samo traže da dođu na svoja radna mesta, međutim, to im se ne dozvoljava, jer je u petak prošle nedelje ova zgrada okupirana od strane kosovske specijalne jedinice koje su ovde uz upotrebu sile dovele tzv. novoizabranog gradonačelnika gospodina Hetemija, koji je za nas nelegalan, nelegitiman i ne može sigurno da predstavlja interese nas, stanovnike opštine Leposavić“, rekao je Todić.

„Više od 70 sati gospodin Hetemi je u ovoj zgradi. Toliko su isto i stanovnici opštine Leposavić prisutni ovde i na miran način protestuju, izražavaju svoje nezadovoljstvo i čekaju da im se ispune zahtevi“, rekao je Todić.

10:28 01.06.2023
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SVET
Stoltenberg: Krenule dodatne NATO snage na KiM, ali ne odustajemo od mirnog rešenja
Protest Albanaca u Južnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Albanci održali skup kod mosta na Ibru: Nosili zastave „velike Albanije“ i UČK /foto, video/
09:07 01.06.2023
Bivši predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović ocenio je da su scene na severu Kosova i Metohije mogle da se izbegnu da je bilo dobre volje i naglasio da su poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona i ambasadora SAD Džefrija Hovenijera ohrabrujuće.
Milović, koji je bio jedan od povređenih Srba, izrazio je žaljenje što retorika u Prištini ne ide u pravcu smirivanja tenzija i naglasio da Srbi moraju ostati mirni jer je mirni otpor najače oružje koje imaju.
On je rekao da sva dešavanja kreću od sporazuma koji Priština ne sprovodi.
"Priča oko ZSO traje više od 10 godina. Da je zajednica zaživela ne bismo došli u ovu situaciju. Moramo ostati mirni, naše najjače oružje je taj mirni otpor. Istina je na našoj strani, mi smo na svojoj zemlji, ništa tuđe nismo uzeli. Mora se tražiti političko rešenje. Rešenje je da se vratimo na period pre 26. u petak, da se svi sporazumi implementiraju i da Srbi u sredinama gde su većinski svoj život uređuju kako mi mislimo da je za nas najbolje, a ne da nam Kurti ili bilo ko iz Prištine kaže šta je za nas dobro", naveo je Milović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala