- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken o situaciji na KiM: Preduzeti hitne korake za smanjenje tenzija

© AP Photo / Jonas EkströmerAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Zaoštravanje situacije oko nepriznatog Kosova koči proces evroatlantskih integracija i za Beograd i za Prištinu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica NATO-a u Oslu.
Prema njegovim rečima, učesnici sastanka su „izrazili zabrinutost zbog rastuće tenzije u severnom delu Kosova i najoštrije osudili nedavne napade na vojnike“.

„Pozivamo vlade Kosova i Srbije da preduzmu hitne korake za sprečavanje eskalacije napetosti i obnove napore za realizaciju dogovora o normalizaciji situacije pod okriljem EU. Podržavamo proces evroatlantske integracije Kosova i Srbije. Ali sadašnja eskalacija pre ometa nego što pomaže napore da se krene u tom pravcu“, rekao je šef američke diplomatije.

Prema njegovim rečima, američke trupe neće ući u sastav pojačanja snaga NATO-a za Kosovo (KFOR).
„SAD već imaju tamo stacionirane trupe, koje broje nekoliko stotina u okviru snaga NATO-a na Kosovu. Ne mislim da će pojačanje koje je najavio NATO uključiti dodatne američke trupe“, precizirao je on.
On je dodao da i tzv. Kosovo i Srbija idu u pogrešnom pravcu.
„Rešenje koje tražimo je odustajanje od eskalacije, izbegavanje svih jednostranih dejstava i povratak na proces normalizacije situacije pod rukovodstvom EU“, dodao je Blinken.
Prema njegovim rečima, postupci obe strane, koji odlažu perspektivu evroatlantskih integracija, „ne odgovaraju interesima stanovništva Kosova i Srbije“.
„Ovo smo jasno stavili do znanja liderima, uključujući premijera (privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija, i očekujemo da se obe strane u budućnosti ponašaju odgovorno“, zaključio je Blinken.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Vučić iz Kišinjeva: Daćemo sve od sebe da se stvari vrate u normalu, ali za tango je potrebno dvoje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala