Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Kišinjeva: Daćemo sve od sebe da se stvari vrate u normalu, ali za tango je potrebno dvoje

© PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJEPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kišinjevu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na samitu evropske političke zajednice u Kišinjevu, odakle se obratio javnosti. Vučića je na početku samita dočekala predsednica Moldavije Maja Sandu.
Slede nam ne laki sastanci i važno je da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost. Razgovarao sam jutros sa našim ljudima sa severa Kosova, molio ih da u svojoj odlučnosti istraju u borbi za pravo i pravdu, da to čine u odnosu pre svega prema Kforu na miran način. Za nas je važno da se nastave pokušaji da se razume da su izbori na kojima je glasalo 3.4 odsto birača bili nelegitimni, da ne nameću svoju volju na silu i ne uvode specijalne policijske snage i ne maltretiraju i ne progone srpski narod, rekao je Vučić.
Danas ću imati sastanke sa Šolcom i Makronom i drugim premijerima i predsednicima. Pokušaćemo da damo sve od sebe da se stvari vrate u normalu, ali za tango je potrebno dvoje, ne zavisi samo od nas, dodao je predsednik Srbije.
Na pitanje da li SAD posle sankcija Prištini menjaju kurs, Vučić kaže da to nije slučaj u strateškom smislu, a da je njihova reakcija usledila jer je jasno ko je odgovoran za eskalaciju.
„Važno je da nas čuju, kada neko mesecima radi na eskalaciji, sada je to stvarno naišlo na osudu. Nadam se da će tako biti i sa Evropljanima, ali mislim da neće biti sa svima. Ono što je problem je da smo mogli da predvidimo ono što se događalo pre tri dana na severu Kosova i Metohije, ali nismo mogli da sprečimo zato što postoji tvrdoglavost i neodgovornost jedne strane“, objasnio je Vučić.
Vučić je dodao da bi najsnažniji korak koji bi doveo do deeskalacije bio povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima na koje je izašlo tri odsto birača.
„To se nigde nikad nije desilo. To mora da bude prvi korak i onda mislim da ćemo imati dovoljno snage da nastavimo sa razgovorima kako bismo, ne samo deeskalirali situaciju, već i napravili neke korake unapred“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić sa Fon der Lajen: Delimo posvećenost miru i stabilnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Kišinjevu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i naveo da sa njom deli istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti.
„Zahvalan sam predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na svemu što radi u cilju povezivanja zemalja regiona, kao i pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kao i na tome što delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti“, napisao je Vučić na Instagramu*.

Vučić se sastao i sa Makronom, zahvalio na podršci povodom dešavanja na KiM

„Zahvalio sam predsedniku Makronu na čvrstom stavu i podršci koju je pružio Srbiji povodom najnovijih dešavanja na KiM“, napisao je Vučić na Instagramu* i dodao:
„Izrazio sam zabrinutost zbog najnovije eskalacije nasilja na Kosovu i Metohiji, a sa predsednikom Makronom sam razgovarao i o daljim koracima u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu“.

Susret sa Zelenskim, Jakovom, španskim premijerom, premijerom Luksemburga...

"Kratak i dobar razgovor sa predsednikom Zelenskim i premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom", napisao je Vučić na društvenim mrežama.
Vučić se u Kišinjevu susreo i s premijerom Španije Pedrom Sančesom s kojim je razgovarao o složenoj situaciji na Kosovu i Metohiji i modalitetima za rešavanje krize.
Vučić je zahvalio Španiji na podršci, razumevanju i uvažavanju stavova Srbije, kao i na nepokolebljivom i doslednom poštovanju principa međunarodnog prava.
Vučić se u Kišinjevu sastao i sa Vladimirom Zelenskim, premijerom Holandije Markom Ruteom, predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, predsednikom vlade Luksemburga Gzavijeom Betelom, srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, predsednikom vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom, te kancelarom Austrije Karlom Nehamerom.
Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Vučić danas u Kišinjevu, planiran susret sa Šolcom, Makronom i Boreljom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala