Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Makron, Šolc i Borelj traže nove izbore na severu KiM i formiranje ZSO

© AP Photo / Bernat ArmangueOlaf Šolc i Emanuel Makron
Olaf Šolc i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
Pratite nas
Francuska i Nemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.
"Potom da se prioritetno, i bez odlaganja, pristupi formiranju ZSO", dodao je Makron nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žozep Borelj održali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji.
Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena.
Francuski predsednik je dodao da su on i nemački kancelar Šolc dvema stranama dali nedelju dana da odgovore na njihove predloge.
On je rekao da će sada obe strane (Beograd i Priština) održati konsultacije i iduće sedmice doći sa jasnim odgovorima.
Preneo je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedeljama biti 'jasnih odluka u vezi sa situacijom na severu KiM.
Istovremeno će, kako je dodao, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj imati mogućnost da organizuje sastanak na nivou glavnih pregovarača o pitanju ZSO.
Makron je rekao da je sa kancelarom Šolcom razgovarao najpre odvojeno sa Vučićem i Osmani, i potom su imali i zajednički sastanak.
„Kao što znate, Nemačka i Francuska su predložile plan za normalizaciju odnosa, koje su strane prihvatile i koji treba primeniti“, podsetio je on.
Rekao je da je sada došlo do tenzija na severu Kosova, koje su u vezi sa izborima, koji su organizovani, nažalost, iako nije bilo garancija da će moći dobro da se sprovedu.
„Četiri gradonačelnika je izabrano sa manje od pet odsto glasova, što nije uslov za legitimnost“, pojasnio je francuski predsednik.
Kancelar Šolc je, u obraćanju medijima, rekao da je sa Makronom pokušao da doprinese smanjenju tenzija između Beograda i Prištine.
“Situacija na Kosovu je ozbiljna i zahteva hrabrost obe strane da se deeskalira. Treba iskoristiti mogućnosti koje pruža evropski sporazum koji je na stolu, i ne propustiti tu priliku samo zato što ne postoji hrabrost“, dodao je Šolc.
On je naglasio da je sada važno da dve strane učine sve da dođe do deeskalacije situacije i da se vrate duhu razumevanja, što bi značilo da građani mogu da učestvuju na izborima, ali i da ZSO bude formirana.
Šolc je naglasio da svi treba da daju svoj doprinos da se izađe iz spirale tenzija.

Borelj: Ako se ne ispune sva tri zahteva - biće ozbiljnih posledica po odnose sa EU

I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom privremeninih prištinskih institucija Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešča Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Unijom.
"Sedeo sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, razgovarao sa predsednikom Kosova Vjosom Osmani o opasnoj situaciji na Kosovu, Sa Emanuelom Makronom i Oloafom Šolcom, zajedno smo se sastali sa predsednikom Vučićem i predsednikom Osmani", napisao je Borelj na Tviteru.
Takođe, naveo je da su izneta tri jasna zahteva.
"Sada novi lokalni izbori, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose", istakao je Borelj.
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Vjosa Osmani: Priština spremna da razmotri održavanje novih izbora na severu KiM
Pripadnici Kfora razvlače žilet žicu u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
SRBIJA
Poruka iz Zvečana: Nećemo odustati od naših zahteva /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala