Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Američki vojnici u okviru KFOR-a ispred zgrade opštine u Leposaviću - Sputnik Srbija

UŽIVO Srbi uputili tri zahteva zvaničniku EU, najavljeno novo okupljanje u četvrtak /foto/

Pratite nas
Građani su se i danas okupili ispred zgrade opština na severu KiM pred kojima se i dalje nalaze vojnici Kfora i pripadnici takozvane specijalne kosovske policije. Novi protesti su zakazani i za četvtak.
Pripadnici Kfora postavili su bodljikavu žicu u blizini zgrade opštine Zvečan. Okupljeni Srbi su na bodljikavu žicu koju je postavio Kfor razvili zastavu Srbije dugu 250 metara.
Protesti Srba u tri opštine na severu počeli su u ponedeljak, a građani traže ispunjenje dva zahteva, da se specijalne jedinice policije povuku sa severa i da se građanima koji su zaposleni omogući pristup objektu.
Meštani Zvečana juče su dodali još jedan zahtev, a to je da se uhapšeni Srbi puste na slobodu.
Bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević juče je najavio da će se protesti nastaviti i da će biti još masovniji, ako ne budu ispunjeni zahtevi Srba.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:32 31.05.2023
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
Bez presedana: Svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN osudile akcije Prištine
22:11 31.05.2023
Patrijarh Porfirije služi božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
Patrijarh Porfirije: Apel onima koji imaju moć da razumeju da i Srbi imaju pravo da žive u miru
21:32 31.05.2023
Ministar Vučević sa ministrima odbrane Mađarske i Italije razgovarao o situaciji na Kosmetu
Ministar odbrane Miloš Vučević razgovarao je u utorak telefonom sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničkim, dok je danas, takođe u telefonskom razgovoru, sa italijanskim kolegom Gvidom Krozetom razmenio mišljenja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji.
Ministar Vučević je ministrima Bobrovničkom i Krozetu preneo opredeljenje Srbije za očuvanjem mira i stabilnosti u regionu i podvukao da nasilje nad Srbima, koje sprovode privremene institucije samouprave u Prištini, mora biti što pre zaustavljeno, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
On je ponovio stav predsednika Republike Aleksandra Vučića iznesen na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte da je uslov za očuvanje mira u južnoj pokrajini hitno povlačenje lažnih gradonačelnika iz opština na severu Kosova i Metohije kao i specijalnih snaga takozvane kosovske policije.
Kako se navodi, ministar je u telefonskim razgovorima izrazio žaljenje zbog povređivanja vojnika iz sastava KFOR-a.
Vučević je sa mađarskim i italijanskim kolegama podelio duboku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i izrazio nadu da će KFOR, kao jedina legalna i legitimna oružana sila, biti u stanju da, u skladu sa Rezolucijom 1244, zaštiti Srbe i drugo nealbansko stanovništvo od represivnih postupaka administracije Aljbina Kurtija.
Ministar Šalaj Bobrovnički rekao je da se Mađarska zalaže za hitno smirivanje tenzija na Kosovu i Metohiji i naglasio neophodnost rešavanja svih otvorenih pitanja diplomatskim sredstvima. Mađarska, kako je rekao, poziva na dijalog u cilju postizanja trajnog mira i stabilnosti.
Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto poručio je da će njegova zemlja nastaviti da ima učinka u pospešivanju smanjenja napetosti u regionu koji je, prema njegovim rečima, od strateškog značaja za čitavu Evropu.Međunarodna zajednica, istakao je Krozeto, traži da se strane angažuju u cilju brzog povratka normalnom životu i kako bi diplomatija i dijalog ponovo imali dominantu ulogu.
20:31 31.05.2023
Slavenko Terzić  - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
RUSIJA
Slavenko Terzić: Ne treba da prepuštamo Srbe na KiM na milost i nemilost albanskoj manjini i NATO
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
Vučić za Si-En-En: Dve stvari su važne u vezi sa situacijom na KiM
20:31 31.05.2023
kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
Ruski ekspert: Cilj Zapada da očisti Kosovo od Srba
20:06 31.05.2023
Srpska lista: Odluka o pritvoru Srbima dodatni motiv za nastavak mirnih protesta
Srpska lista osudila je odluku prištinskog suda da se dvojici Srba odredi pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se, kako se navodi u saopštenju, ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od srpskog naroda.
Iz Srpske liste su poručili da je to dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se oni puste na slobodu.
„Najoštrije osuđujemo nelegalnu i neosnovanu odluku Kurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od našeg naroda. Radoš Petrović i Dušan Obrenović su mirno izražavali svoj protest protiv okupacije opštinske zgrade u Zvečanu, i nastojali da smire situaciju na terenu, ali očigledno da su njihova srpska imena sasvim dovoljna da budu u kosovskim kazamatima“, ističe se u saopštenju.
Srpska lista ukazuje da su albanski specijalci koji su pucali Srbima u leđa i pokušali da ubiju Stefana i Miloša Stojanovića, Milana Jovanovića i Miljana Delevića, pušteni u kućni pritvor i pored svih dokaza o krivici.
„I pored poziva međunarodnih prestavnika da se smanje tenzije, Kurti je ovom odlukom o pritvoru pokazao da želi da po svaku cenu podigne tenzije i izaziva probleme. Zbog ove sramne odluke o pritvoru, podignute su tenzije na severu Kosova i Metohije i primetno je još veće nezadovoljstvo građana, jer je našim sugrađanima neshvatljivo da neko može bez ikakve krivice biti iza rešetaka. Zato će to biti dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se Radoš i Dušan puste na slobodu i vrate svojim porodicama“, poručili su iz Srpske liste.
19:55 31.05.2023
Specijalni izaslanik Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je, nakon sastanaka sa predstavnicima Prištine, da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova i Metohije nije bila mudra i da je izazvala teške posledice.
Pič je u Prištini razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, zamenicom premijera Donikom Gervalom, ministrom odbrane Armendom Mehajem i ambasadorom SAD Džefrijem Hovenijerom.
„Sada je trenutak da sve strane deeskaliraju situaciju“, naveo je Pič, objavila je na Tviteru ambasada Velike Britanije u Prištini.
Pič je dodao da pažljivo prati dešavanja i razgovara sa partnerima u Vašingtonu, Briselu i šire.
„U tim razgovorima mi je predočeno da su poslednji događaji naneli štetu međunarodnom imidžu Kosova i reputaciji koju ima kod saveznika“, naveo je Pič i dodao:
„Velika Britanija je i u dobru i u zlu uvek bila uz Kosovo, kao prijatelj, i nastavićemo to da činimo, ali će jednostrane akcije to učiniti težim“.
19:31 31.05.2023
Građani su i dalje okupljeni u blizini zgrade opštine Leposavić.
Kfor i pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i dalje čuvaju zgradu opštine.
19:18 31.05.2023
Vladika Teodosije u Orahovcu, uputio apel Kforu
Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je Srbe u Orahovcu, gde su danas na više srpskih kuća osvanuli natpisi „UČK“. Vladika je uputio apel Kforu da zaštiti srpski narod, naročito južno od Ibra gde se od juče dešavaju incidenti koji unose nemir među naše stanovništvo.
Eparhija raško-prizrenska je navela da su preteći grafiti uznemirili Srbe, ističući da taj oblik zastrašivanja „jasno pokazuje da lokalni ekstremisti, ali i lokalne kosovske vlasti žele da etnički očiste Kosovo od preostalih Srba na Kosovu i Metohiji“.
Brojni prethodni incidenti u Orahovcu i na drugim mestima to jasno pokazuju, dodala je Eparhija koja je apelovala na međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da učine sve što je moguće da se smiri situacija i spreči moguća šira eskalacija međuetničkog nasilja.
18:50 31.05.2023
Petar Petković  - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
Petković: Inkvizitorsko pravosuđe Kurtija, Priština rešena da u eskalaciji ide do kraja
17:59 31.05.2023
Zapovednik komande združenih snaga NATO u Napulju posetio KiM
Zapovednik komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Stjuart B. Munš posetio je danas Kosovo i Metohiju i uputio poziv svim stranama da se "uzdrže od daljih neodgovornih odluka i postupaka i umesto toga pregovoraju", preneli su mediji.
Admiral Munš se sastao sa komandantom snaga NATO na Kosovu (Kfor) kako bi razgovarao o budućim planovima i operacijama u skladu sa mandatom Kfora i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.
U saopštenju Kfora objavljenom na Tviteru, navodi se da su vođeni razgovori o slanju dodatnih 700 vojnika iz rezervnog bataljona radi normalizacije situacije i unapređenja bezbednosti na KiM, kao i o mogućem raspoređivanju još jednog rezervnog bataljona koji bi bio u stanju visoke pripravnosti u slučaju potrebe za dodatnim trupama.
Američki admiral se susreo sa vojnicima Kfora iz Mađarske i Italije koji su povređeni na dužnosti tokom protesta održanog u ponedeljak u Zvečanu i pohvalio njihovo angažovanje.
Munš se takođe sastao sa ambasadorima Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se sa njima konsultovao o povratku dijaloga i prekidu nasilja.
17:34 31.05.2023
Razilaze se građani u Zvečanu, sutra novo okupljanje
Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani koji su i danas bili ispred ograde kod zgrade opštine u Zvečanu, počeli su da se razilaze.
Najavili su novo okupljanje za sutra u 7.
17:08 31.05.2023
Advokat privedenog u Zvečanu najavio žalbu Apelacionom sudu
Advokat Dušana Obrenovića, koji je priveden nakon protesta u Zvečanu, Predrag Miljković najavio je danas žalbu Apelacionom sudu nakon određivanja pritvora njegovom branjeniku.
Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana Obrenoviću i Radošu Petroviću, privedenima nakon protesta u Zvečanu.
„Upravo sam od sudije primio rešenje kojim se mom klijentu određuje pritvor od 30 dana. Sud je, kako vidim u ovom rešenju, u celosti prihvatio navode tužilaštva. Ocenio je da postoji osnovana sumnja, kao i drugi uslovi, koji su neophodni za određivanje mere pritvora“, rekao je Tanjugu Obrenovićev advokat Predrag Miljković.
Advokat je najavio žalbu u roku od 48 sati.
„Smatramo da po filteru koji je tužilac iskoristio, i na osnovu kog on kvalifikuje ova krivična dela, odnosno stavlja na teret mom klijentu, vi možete optužiti još 1.500 ili 2.000 ljudi koliko je prekjuče bilo na protestu. Podnećemo žalbu, vrlo smo nezadovoljni ovom odlukom i smatramo da nije pravedna“, rekao je Miljković, dodajući da mu nije bilo dozvoljeno da fotografiše svog branjenika i pokaže javnosti u kakvom je stanju Obrenović nakon što je brutalno pretučen od strane tzv. kosovskih policajaca.
Žalbu apelacionom sudu najavio je i advokat Radoša Petrovića, Dejan A. Vasić.
Petrović i Obrenović, koje je Kfor pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, rekao je ranije danas bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.
Takozvana kosovska policija brutalno je pretukla Obrenovića prilikom hapšenja 29. maja i uvođenja u stanicu u južnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je ranije Miljković navodeći da je njegov klijent zadobio povrede glave, posekotine, poderotine i hematome po glavi.
16:39 31.05.2023
Dvojici uhapšenih Srba na severu KiM određen pritvor od 30 dana
Dvojici uhapšenih Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana, potvrdio je RTS-u advokat Dejan Vasić, branilac Petrovića.
Tužilac ih tereti da su navodno počinili više krivičnih dela, a između ostalih i za napad na ustavni poredak.
16:22 31.05.2023
Grenel Lajčaku: Teška situacija na Kosovu zbog vaših „političkih rešenja“
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel reagovao je na objavu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka da je za situaciju na severu Kosova i Metohije potrebno hitno političko rešenje.
„Teška situacija (na severu KiM) je nastala zbog vaših ‘političkih rešenja’ u poslednje tri godine“, napisao je Grenel.
16:14 31.05.2023
Rakić: Tri zahteva upućena zvaničniku EU
Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da su zameniku generalnog sekretara EU za mir, bezbednost i odbranu Šarlu Frisu upućena tri zahteva tokom sastanka - da se oslobode dvojica uhapšenih Srba, da se povuku specijalne policijske snage iz opštinskih zgrada sa severa i da nelegitimno izabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu KiM.
On je dodao da je tokom sastanka zatraženo da se, nakon ispunjenja ovih zahteva, povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa cele teritorije severa i započne formiranje Zajednice srpskih opština.
Sastanku su prisustvovali i šefovi misija EULEKS i EU, dodao je Rakić u objavi na društvenim mrežama.
15:58 31.05.2023
Lajčak ponovo apeluje: Hitno potrebno političko rešenje
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine saopštio je da je u Bratislavi imao niz razgovora o tenzijama i eskalaciji na severu Kosova i Metohije i poručio da je hitno potrebno političko rešenje.
Lajčak je na Tviteru napisao da je nasilje neprihvatljivo.
„U poslednja dva dana prisustvovao sam forumu Globsek. Tokom brojnih sastanaka razgovarao sam o situaciji na Zapadnom Balkanu, posebno o tenzijama i eskalaciji na severu Kosova“, naveo je Lajčak.
On je objavio i fotografije sa sastanka sa albanskim premijerom Aljbinom Kurtijem i evropskim šefom diplomatije Žozepom Boreljom, kao i sa susreta sa albanskim premijerom Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.
15:52 31.05.2023
Predsednik Srpske liste sa oficirom Kfora: Obezbedite sve prilaze Zvečanu
Predsednik Srpske liste Goran Rakić razgovarao je sa visokim oficirom Kfora, kojem je preneo da Srpska lista traži da Kfor obezbedi sve prilaze Zvečanu jer se na nekoliko prilaza nalazi tzv. kosovska policija i specijalci. Rakić je istakao da to iritira građane i preti da ponovo dovede do eskalacije.
Rakić je rekao da okupljeni Srbi ne žele nikakve eskalacije, ali da policija svojim prisustvom i, kako je naveo, namernim prolaskom u blizini okupljenih dovodi do njihove uznemirenosti.
On je, kako je javio Tanjug, ponovio zahteve da okupljeni mirno traže da se specijalne jedinice tzv. kosovske policije povuku i da se oslobode zgrade opština. Oficir Kfora je rekao da će to preneti svojoj višoj komandi.
15:41 31.05.2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
Vučić saopštio Erdoganu detalje koji su doveli do eskalacije nasilja nad Srbima na KiM
15:15 31.05.2023
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
Borelj posle sastanka sa Kurtijem: Trenutna situacija na KiM opasna i neodrživa /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala