Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ruski ekspert: Cilj Zapada da očisti Kosovo od Srba

© AP Photo / Marjan Vucetickosovska policija
kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Cilj politike Zapada prema Kosovu je da organizuje društvo bez etničkih Srba i tako stvori uslove za njegovo priznavanje, smatra profesor uporednih političkih nauka na Moskovskom državnom univerzitetu za međunarodne odnose pri MIP Rusije Jelena Ponomarjova.
„Cilj je očigledan. Na Kosovu i Metohiji ne treba da ostane nijedan Srbin... Njihov zadatak (zapadnih zemalja) je da izgrade etnički čistu zajednicu. Srbi ih u tome sprečavaju. Stoga će im se stvarati svakakve nemoguće uslove“, rekla je Ponomarjova na okruglom stolu u medija centru „Rusija sevodnja“ o aktuelnoj situaciji na severu Kosova i Metohije.
Prema njenoj prognozi, kada u regionu ne bude ostao nijedan Srbin, Zapad će direktno pokrenuti pitanje priznavanja samoproglašenog Kosova od strane Srbije.
Izbori za lokalnu samoupravu održani su 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uz bojkot Srba koji žive u tim oblastima. Zbog toga je izlaznost bila samo 3,47 odsto. Kao rezultat toga, u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, naseljenim uglavnom Srbima, „pobedili su“ kandidati albanskih partija.
Na protest protiv rezultata „izbora“ izašlo je hiljade Srba. U njihovom sukobu sa snagama bezbednosti povređena su 52 Srbina i najmanje 30 vojnika KFOR-a.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 26. maja podigao vojsku Srbije u stanje maksimalne borbene gotovosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Vučić je zatražio i da NATO „hitno zaustavi nasilje nad Srbima“ na Kosovu i Metohiji.
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je u nedelju da su tenzije na Kosovu dostigle maksimum i da bi mogle da eskaliraju u oružani sukob, a da jedinice Vojske Srbije nastavljaju da se raspoređuju i zauzimaju položaje u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.
Ministar odbrane Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
Vučević: Bezbednosna situacija na severu KiM visoko rizična
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala