Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić za Si-En-En: Dve stvari su važne u vezi sa situacijom na KiM

© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za američku tv stanicu Si-En-En da postoje dve važne stvari u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji - što nisu implementirani dogovoreni sporazumi, a Srbija je sve implementirala i što su poslednji lokalni izbori na severu KiM bili nelegitimni zbog izlaznosti od samo tri odsto.
„Priština je imala samo jednu stvar da formira ZSO, a to nije učinjeno“, rekao je Vučić.
„Kurti pominje malu izlaznost na izborima, ali da li ste čuli da neki izbori mogu da budu legitimni sa tri odsto glasova“, dodao je on, govoreći o novoizabranim tzv. gradonačelnicima četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu KiM.
Na konstataciju voditelja da je Kurti rekao da većina na severu KiM nije izašla na izbore u aprilu pošto je bilo navodnih pritisaka i ucena iz Beograda, Vučić je rekao da on nije to tražio od Srba i da je to bila njihova odluka.
''Srbi od 2013. godine četiri puta su učestvovali na izborima. Od kako je Kurti došao na vlast, on brani Srbima da učestvuju na referendumima ili parlamentarnim izborima u Srbiji, a što je važnije od toga, on nije doprineo stvaranju ZSO, što je za Srbe preduslov da učestvuju u lokalnim izborima na KiM'', rekao je predsednik Srbije.
Srbi na Kosovu i Metohiji traže bezbednost za svoje porodice, istakao je Vučić i napomenuo da je od kada je Kurti došao na vlast bilo 353 etničkih napada na njih i da je od početka ove godine šest srpskih civila je bilo upucano, među kojima i deca.
Vučić je, na pitanje kako bi moglo da dođe do deeskalacije situacije na KiM, odgovorio da stalno poziva Srbe da budu mirni, da mirno protestuju i da je učinio sve da se situacija stabilizuje.
"Mi žalimo i što su povređeni vojnici Kfora, i jasno smo to rekli. Srbi mirno protestuju. Doktori, medicinske sestre, profesori svi mirno protestuju. Da li je te ljude neko ucenio? Ne, oni samo hoće da se specijalne jedinice Rosu povuku, i da se povuku ilegalni gradonačelnici", rekao je on.

Vučić je međunarodnu zajednicu pozvao na odlučnu akciju protiv onih koji su tvrdoglavi, koji eskaliraju situaciju na terenu i ugrožavaju mir i stabilnost.

Na pitanje novinara da prokomentariše teške optužbe premijera privremenih prištinski institucija Aljbina Kurtija na račun Srba koje je nazvao "fašističkom milicijom", Vučić je rekao:

"Nisu to samo snažne optužbe, već uvrede, njegove reči više govore o njemu samom, nego o onima o kojima on govori".

Na insistiranje voditelja Si-En-Ena da odgovori na pitanje šta treba da se desi da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosovo, Vučić je istakao da to pitanje nije na stolu, i da se na Ohridu i u Briselu govorilo o normalizaciji, a ne priznanju.

"U dijalogu pričamo o normalizaciji odnosa, mi priznajemo Povelju i Rezoluciju UN, ali smo spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima".

"Pravo pitanje je zašto neko želi da eskalira situaciju. Čuo sam u raznim medijima kako će Srbija po Putinovom nalogu napasti nekoga. I naravno, to se nije desilo", naglasio je predsednik Srbije.
Vučić je rekao da je zadovoljan zbog izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, i dodao da je izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona takođe dobra ocena situacije.
"Govoreći o našim obavezama. Mi se ponašamo 100 odsto u skladu sa Kumanovskim sporazumom, i u skladu sa Rezolucijom 1244. Mi nismo poslali nijednog vojnika na KiM, niti smo kršili sporazume. Striktni smo po tom pitanju, i imamo stalno dobre razgovore sa vojnicima Kfora. Do sada sam imao 1.000 konsultacija sa Stoltenbergom, i nadam se da ćemo očuvati taj nivo komunikacije", rekao je Vučić.
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2023
SRBIJA
Makron: Priština snosi odgovornost za nemire na severu Kosova, očekujem susret sa Vučićem i Kurtijem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala