- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto kineski „Union pej“ postaje privlačniji od američke „Vize“?

CC0 / Pixabay / Platne kartice
Platne kartice - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Na tržištu debitnih kartica pojavio se novi lider ─ kineski platni sistem „Union pej“. On je prvi put pretekao „Vizu“ po obimu transakcija. Čini 40,03 odsto tržišta, dok „Viza“ ima 38,78 odsto, navodi se u istraživanju međunarodne kompanije „Nilson riport“. Sputnjik otkriva zašto raste popularnost kineskog platnog sistema.
Po obimu operacija američki platni sistem „Viza“ je tokom 2022. godine imao promet od 14,109 milijardi dolara, a „Union pej“ – 16,227 milijardi dolara, što je ujedno i rekord za kineski platni sistem.
Ima nekoliko razloga za rast popularnosti kartica „Union pej“. Prvo, ovaj sistem ima monopol na obradu transakcija u juanima. S obzirom na to da obim korišćenja kineske valute u svetu raste, samim tim raste i aktivnost korišćenja kineskog sistema naplate.
Kineski juan je u martu ove godine prvi put postao osnovna valuta u spoljnoekonomskim aktivnsotima Kine, čak je pretekao dolar. Na juan se odnosi 48,4 odsto svih međunarodnih transakcija te zemlje.
Osim toga, na obračune u juanima prelaze i susedne zemlje u trgovini sa Kinom. Jedna od najvećih pristalica dedolarizacije u obračunima bila je Rusija. Ako je početkom prošle godine u nacionalnim valutama bilo nešto više od 20 odsto rusko-kineskih transakcija, sada, prema rečima premijera Rusije Mihaila Mišustina, iznosi više od 70 odsto.
Naučni ekspert za finansijska istraživanja Čunjan Kineskog narodnog univerziteta Đia Đinđing u intervjuu Sputnjiku izjavio da je rast statusa „Union peja“ povezan sa uvećanjem izvoza Kine u zemlje Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), gde su transakcije u juanima.

„Prevlast u broju transakcija 'Union peja' odražava porast broja klijenata u kineskom bankarskom sistemu. Osim toga, pogodan je za korišćenje i mogao bi da poveća kineski izvoz u zemlje ASEAN-a. To je podstaklo kompanije iz jugoistočne Azije da otvore račune u juanima što znači da se priključe „Union peju“, smatra Đia Đinđing.

Ekspert navodi da korišćenje kartica „Union peja“ efikasno pomaže kompanijama ili privatnim licima iz drugih zemalja da se suprotstave jednostranim zapadnim sankcijama, mada ne može u potpunosti da reši problem isključenja iz globalnog sistema SVIFT.

„SVIFT je međunarodni i međubankarski sistem, a ‘Union pej’ je međunarodni platni sistem. Važno je da se shvati da ‘Union pej’ ne može u potpunosti da zameni SVIFT. Međutim, ako su kompanije ili pojedinci pod zapadnim sankcijama, korišćenje ‘Union peja’ može da pomogne da se donekle izbegnu finansijske sankcije, jer se debitne kartice koriste za ličnu upotrebu ili za kompanijske račune i one omogućavaju plaćanje i kontrolu sredstava. Računi koji su otvoreni u 'Union pej' sistemu ne mogu biti pod sankcijama Zapada“, zaključuje kineski ekspert.

Važnu ulogu je odigralo i to što se „Union pej“ proširio na veću geografsku teritoriju. Kineski platni sistem se koristi i u regionima gde nemaju veliku ulogu „Viza“ i „Master kard“ u bankarskom sistemu; na primer, u Mjanmaru, Kambodži, Bahreinu i na Madagaskaru. Ovaj platni sistem aktivan je u više od 180 zemalja, a ukupno je odštampano više od 200 miliona kartica izvan Kine.
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
SVET
„Najveći finansijski terorista na svetu“: Da li je dedolarizacija odmakla dalje nego što se misli
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala