- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Iz Nemačke za Sputnjik: „Pesma i aplauz za gubitnike – Bundesliga vraća veru u fudbal“

© AP Photo / Matthias SchraderBajern
Bajern - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
Pratite nas
Nezapamćeni rasplet za titulu u Bundesligi iz Frankfurta je ispratio Dragoslav Stepanović, koji je dan kasnije za Sputnjik poručio da za 40 godina, koliko živi u Nemačkoj, ništa slično nije video.
Dodao je popularni Stepi da tako nešto vraća veru u fudbal jer ne postoje apsolutno nikakve radnje van terena, već se sve odlučuje tamo gde treba – na „zelenom tepihu“.
Fudbalski svet bruji o načinu na koji su „milioneri“ prokockali titulu u poslednjem kolu, a koju su čekali punih 11 godina, odnosno o golu Džamala Musijale u 89. minutu koji je opet krunisao Bajern.
Bajern Minhen - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
SPORT
Dve mrlje na nestvarnoj tituli Bajerna – oglasila se legenda: „Najgori dan u životu“
Stepi koji je uživao u frankfurtskih 27 Celzijusa pored bazena u nedeljnom podnevu, poručio je za Sputnjik da nikada ništa slično nije doživeo.
„Nemačka je poznato po tome, po regularnosti. Mada, moram da kažem da je u nekim davnim vremenima bilo i drugačije, i kada su ih jednom otkrili i kaznili, posle se sve promenilo. Ne sećam se da je iko ikada video, doživeo, učestvovao u onakvom raspletu u prvenstvu. Ne odnosi se to samo na titulu, već i na plasman u evrokupove i borbu za opstanak. Eto, za 40 godina koliko sam u Nemačkoj, nikada nisam video i doživeo toliko uzbuđenja. Baš mi je drago zbog svega što se širom sveta dešava u fudbalu“, počeo je razgovor Stepanović i nastavio:
© Foto : Printskrin/Jutjub - „Harald Schmidt“Dragoslav Stepanović
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
Dragoslav Stepanović
„Zamislite samo da jedan Majnc koji je prethodno izgubio tri uzastopne utakmice od klubova koji mu nisu ni do kolena, da Dortmundu dva gola i na kraju ostane neporažen. To je taj nemački mentalitet, to je ta draž fudbala i nešto što vraća veru i što drži Nemačku u samom vrhu evropskog i svetskog fudbala i čini je poznatom i cenjenom“.
Stepanović koji je sa Ajntrahtom osvojio Kup Nemačke, izgubio je titulu u poslednjem kolu od Hanze Roštok, i ovaj kiks Dortmunda ga je vratio u neka stara vremena.
„Doživeo sam nešto slično vodeći Ajntraht kada smo se u poslednjm kolu sapleli protiv Hanze. Nismo pobedili i na kraju nismo uzeli titulu koju je klub čekao od 1959. godine. Ali, kada su Dortmund i Bajern u pitanju, moram da kažem da su Bavarci posle onog poraza od Lajpciga u pretposlednjem kolu na svom terenu, verovali i dalje da će uzeti titulu. Pričali su naglas o tome da i Dortmundu u zadnjem kolu može da se dogodi identičan scenario, a da će oni pobediti Keln. Tako je i bilo“, ističe Stepanović.
Pričajući o tome koliko je fudbal u Nemačkoj popularan Stepi je rekao da bi njegov Ajntraht koji se plasirao u finale Kupa Nemačke rasprodao za čas tri svoja stadiona.
„Fudbal je nešto neverovatno, zbog toga je fenomen. Kako je samo Ajntraht za minut preokrenuo polufinale kupa protiv Štutgarta i plasirao se u finale gde će 3. juna igrati protiv Lajpciga. Prodali bi 200.000 karata za pet minuta u to nema dileme. Fudbal se igra 90 minuta nema predaje. U fudbalu svašta može za minut da se dogodi, promeni. Jasno je zbog čega treneri često tako kasno posežu za izmenama“, dodaje Dragoslav.
Nekadašnji strateg Vojvodine, Radničkog iz Niša koji je trenersko ime izgradio u Nemačkoj, prokomentarisao je i potez Bajern da otpusti Olivera Kana i Hasana Salihamidžića, uprkos osvojenoj tituli.
„Nisam iznenađen jer Bajern je veliki klub, a Kan je na početku funkcionerske karijere. Jeste on legenda Bajerna, sve to stoji. Borio se kao igrač, zaslužio je zbog borbe, srca i te pripadnosti da bude tu gde jeste, ali na kraju krajeva interes kluba je ispred svega i svih. Šta da očekujete kada su promenili trenera Nagelsmana kog su platili 25 miliona evra, kako onda da im bude žao da prevremeno okončaju saradnju sa Kanom i Salihamidžičem. Bajernu je malo falilo da prvi put ostane bez trofeja u sezoni, a znate i sami kada počinje sezona da najavljuju napad na sva tri fronta“, objašnjava Dragoslav.
Za kraj je Stepanović dočarao kako je izgledala atmosfera ispred čuvenog „Vestfalena“ na kom je bilo 80.000 navijača, a još toliko je istalo ispred.
„Verujte, oni su svoju poteškoću prevazišli onda kada je bilo jasno da je Bajern prvak. Pevali su i pozdravljali svoju ekipu kao da su prvaci. To je nešto što je potrebno fudbalu. Nešto što mora da se gaji, vaspitava, od onih generacija kada imaju osam, devet, 10 godina još u omladinskoj školi. Sportski je da izgubiš, sportski da pobediš. To je ono što čini fudbal jedinstvenim“, zaključio je Dragoslav Stepanović razgovor za Sputnjik.
Bajern Minhen - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
SPORT
Dve mrlje na nestvarnoj tituli Bajerna – oglasila se legenda: „Najgori dan u životu“
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
SPORT
Liliputanac dobio meč vredan skoro 200.000.000 evra!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala