- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada: SAD bolje da se preispitaju, Moskva i Minsk imaju pravo da osiguraju bezbednost

© Mihail TurgievZgrada ambasade Rusije u Vašingtonu
Zgrada ambasade Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Pratite nas
Moskva i Minsk u uslovima hibridnog rata koji su protiv njih pokrenule Sjedinjene Američke Države imaju pravo da osiguraju svoju bezbednost, uključujući u vojno-nuklearnoj oblasti, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu na Telegramu.
U saopštenju se dodaje da su aktuelne mere u potpunosti u skladu sa međunarodno-pravnim obavezama.
Diplomate su se pozvale i na izjavu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua koji je ranije istakao da Moskva ne predaje Minsku nuklearno oružje, kao i da kontrola i odluka o njegovoj primeni ostaju na ruskoj strani.

„Vašington bi, pre nego što okrivi druge, trebalo da se pozabavi samoanalizom. Sjedinjene Države decenijama drže ogroman arsenal svog nuklearnog oružja u Evropi. Sa NATO saveznicima održavaju ‘zajedničke nuklearne misije’. Razrađuju scenarije za upotrebu specijalne municije protiv naše zemlje“, ističe ruska ambasada.

Reakcija Vašingtona ─ izrazito negativna

Ovim povodom, zapadni mediji su preneli da je američki predsednik Džozef Bajden negativno komentarisao premeštanje ruskog nuklearnog oružja na teritoriju Belorusije.
Agencija „Rojters“ navodi da je američki lider izjavio da je njegova reakcija na objave o razmeštanju ruskog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji „krajnje negativna“.
Portpatolr Stejt departmenta Metju Miler istakao je da SAD ne vide razlog za promenu gotovosti svojih strateških snaga zbog datih saopštenja. On je osudio dogovor Moskve i Minska o proceduri čuvanja ruskog nuklearnog oružja u specijalnom skladištu na beloruskoj teritoriji, smatrajući ga „primerom neodgovornog ponašanja“.
Prethodno je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio da je počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Belorusije.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je da se Rusija i Belorusija nalaze u neprijateljskom okruženju i zbog toga će razvijati vojnu saradnju.
Sistem Iskander-M - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
RUSIJA
Simetrični odgovor Zapadu: Zašto Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
RUSIJA
MIP Rusije: Vojno-nuklearne mere bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije ─ iznudio NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala