- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Simetrični odgovor Zapadu: Zašto Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji

© Sputnik / Vitaliй Anjkov / Uđi u bazu fotografijaSistem "Iskander-M"
Sistem Iskander-M - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Reakcija na destabilizujuću politiku NATO i simetrični odgovor Zapadu, ocena je ruskih analitičara povodom vesti da su ministri odbrane Rusije i Belorusije potpisali dokumenta o raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji.
Na Zapadu su se verovatno sada malo otreznili, a još više će se otrezniti posle 1. jula kad to oružje već bude prebačeno u Belorusiju, kaže za Sputnjik vojni analitičar Aleksandar Mihajlov, šef Biroa za vojno-političku analizu, posle sastanka ministara odbrane dve zemlje Sergeja Šojgua i Viktora Hrenjina na kom je ozvaničena ova odluka.
Dokumentima potpisanim u Minsku određena je procedura držanja ruskog taktičkog nuklearnog oružja u specijalnim skladištima na beloruskoj teritoriji. Kako je ranije najavio ruski predsednik Vladimir Putin, planirano je da izgradnja skladišta bude završena do 1. jula.
Kako je precizirao Šojgu, beloruskoj strani predat je operativno-taktički raketni sistem Iskander M, koji može da primeni rakete ne samo konvencionalnog već i nuklearnog naoružanja, te da je deo beloruskih aviona opremljen za moguću primenu nuklearnog oružja a da su vojnici prošli odgovarajuću obuku za to.
Uz napomenu da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Moskva i Minsk prinuđeni da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, Šojgu je istakao da Rusija ostaje odgovorna za kontrolu nestrateškog nuklearnog oružja raspoređenog u Belorusiji.

Odgovor Vašingtonu

Vojni analitičar Aleksandar Mihajlov ističe da je raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije simetrični odgovor Vašingonu koji raspoređuje svoje nuklearno oružje u pet zemalja Evrope, a da takva struktura postoji i u Grčkoj kao šestoj zemlji koja se, ako poželi, može i šire rasporediti.
© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPriprema balističke rakete protivraketnog sistema "Iskander M"
Priprema balističke rakete protivraketnog sistema Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Priprema balističke rakete protivraketnog sistema "Iskander M"
„Ma koliko da je Rusija ukazivala da je to kršenje sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, da se svoje nuklearno oružje ne sme davati trećim zemljama, da se ne može upravljati svojim nuklearnim oružjem koje se nalazi na teritoriji druge suverene zemlje, da je to totalno kršenje međunarodnih zakona, Amerikancima koliko god to dokazivao ignorisali su ruske zahteve. I dokumenti o strateškoj bezbednosti koje su Putin i Lavrov stavili na sto Zapadu još u novembru i decembru 2021, nekoliko meseci pre specijalne operacije su se pre svega toga ticali — da američko nuklearno oružje ne treba da bude na teritoriji Evrope“, navodi Mihajlov.
Kako dodaje, ruski predsednik je obećao da će odgovoriti na to a ovo je upravo jedan od odgovora Zapadu.

Hoće li se Zapad otrezniti

Na pitanje kako objašnjava burne reakcije i kritike ove odluke Rusije ovaj analitičar kaže da se one čuju pre svega od kolektivnog Zapada, jer tamo shvataju kakva se nova pretnja za njih neočekivano pojavila.
„Oni izgleda nisu računali na takav potez. Jer sve one pripreme koje je vršila Poljska koja je koncentrisala svoje i jedinice NATO duž poljsko-beloruske granice, pa Ukrajina koja je držala kontingent opet blizu granice s Belorusijom da ako zatreba pređe granicu i počne vojna dejstva na teritoriji susedne države, sve te tendencije i manevrisanja registrovale su ruske obaveštajne službe i o tome referisale najvišem rukovodstvu“, objašnjava analitičar.
Mihajlov podseća da je rusko rukovodstvo više puta upućivalo predloge nekadašnjim zapadnim partnerima u Evropi za normalizaciju situacije a da su odatle stizale stalno samo nesuvisle priče a dok im Vašington nešto ne naredi odozgo oni ne donose nikakve odluke.
„Šta onda ostaje Rusiji da radi? Ne mora čak ni da pokaže nuklearnu batinu u vaspitnom smislu nego samo da podseti svoje bivše evropske partnere i kaže im — gospodo, vi ste nuklearna alijansa a mi smo nuklearna država. Belorusija nije nuklearna država. Međutim, vi imate državu, Ukrajinu sa koje pokušavate da zaplašite susedne države, uključujući i Rusiju da ćete primenjivati raketno a možda i nuklearno oružje. Onda ne zaboravite da i mi imamo Belorusiju s čije teritorije može biti nanet udar a da se pritom ne primeni strateško nuklearno naoružanje. Verovatno su se sada tamo malo otreznili, a još više će se otrezniti posle 1. jula kad to oružje već bude prebačeno u Belorusiju“, uveren je Mihajlov.
Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin poručio je da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.
Sličnu ocenu izneo je i zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Galuzin koji je istakao da su bezbednosne mere koje Moskva i Minsk preduzimaju u vojno-nuklearnoj sferi iznuđena reakcija na višegodišnju destabilizujuću nuklearnu politiku NATO, kao i na promene na ključnim pravcima evropske bezbednosti.
On je podsetio da su se članice NATO otvoreno proglasile „nuklearnom alijansom“, razvijajući praksu zajedničkih nuklearnih misija, a da pojedine članice bloka uporno postavljaju pitanje o pomeranju nuklearne infrastrukture još bliže granicama Savezne države Rusije i Belorusije.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
RUSIJA
MIP Rusije: Vojno-nuklearne mere bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije ─ iznudio NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala