- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Vojno-nuklearne mere bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije ─ iznudio NATO

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Bezbednosne mere Savezne države koje Moskva i Minsk preduzimaju u vojno-nuklearnoj sferi su iznuđena reakcija na višegodišnju destabilizujuću nuklearnu politiku NATO-a, kao i na korenite promene, koje su se u poslednje vreme odigrale u ključnim parametrima evropske bezbednosti, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Galuzin.

„Kao što je poznato, članice Alijanse koje otvoreno teže da Rusiji nanesu ‘strateški poraz’, ‘zvanično’ su se proglasile ‘nuklearnom alijansom’ i nastavljaju aktivno razvijanje prakse ‘zajedničkih nuklearnih misija’. Ova praksa se oslanja na nuklearno oružje SAD, raspoređeno u isturenim bazama u Evropi i Turskoj, odakle može operativno da pogađa strateške ciljeve na teritoriji Rusije i Belorusije“, objasnio je on.

Istovremeno, prema njegovim rečima, „članice NATO-a sve aktivnije u nuklearnim pitanjima postupaju kao zajednički antiruski front, a pojedine članice bloka uporno postavljaju pitanje o pomeranju nuklearne infrastrukture još bliže granicama Savezne države.
Odgovarajući na pitanje da li će se taktičko nuklearno oružje Rusije raspoređivati u Belorusiji na stalnoj osnovi ili ga Moskva može povući kada to bude smatrala potrebnim, on je rekao da „u delu koji nije protivrečan postojećim međunarodnim obavezama, Rusija i Belorusija su postupale, postupaju i postupaće u osiguranju svoje bezbednosti onako kako same smatraju da je neophodno“.
„Za razliku od NATO-a, gde se apsolutno sve odluke potčinjavaju sve otvorenijem diktatu SAD, mi samostalno odlučujemo šta, kada i kako preduzimamo“, zaključio je on.

Nema predaje kontrole nad nuklearnim naoružanjem

Galuzin je takođe pojasnio da se Belorusija pridružila Sporazumu o neproliferaciji nuklearnog naoružanja u svojstvu države koja nema nuklearno oružje, a ruska strana nije predala kontrolu nad nuklearnim naoružanjem beloruskoj.
„Mere koje se sprovode usklađene su sa međunarodno-pravnim obavezama. Pre svega, to se odnosi na Sporazum o neširenju nuklearnog oružja“, rekao je on.
Diplomata ističe da i u delu poštovanja Budimpeštanskog memoranduma nema nikakvih protivrečnosti.

„U skladu sa ovim dokumentom, Belorusija se pridružila Sporazumu kao država koja ne poseduje nuklearno oružje. Ona takva i ostaje. Nema prenosa kontrole nad nuklearnim naoružanjem sa ruske strane na belorusku“, objasnio je Galuzin.

On je podsetio da je koncept bezbednosti Savezne države „u ovom momentu u procesu pripreme“.
„Njene odredbe će se, svakako, dobro ‘uklapati’ sa naporima koje Moskva i Minsk ulažu u jačanje zajedničke odbrambene sposobnosti“, istakao je zamenik ministra.
Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije.
Raketni sistem Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
RUSIJA
Beloruski ministar: Raspoređivanje nuklearnog oružja u zemlji ─ odgovor neprijateljima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala