- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Beloruski ministar: Raspoređivanje nuklearnog oružja u zemlji ─ odgovor neprijateljima

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Iskander M"
Raketni sistem Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja, izjavio je ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin.
„Za osiguravanje vojne bezbednosti, uključujući zaštitu zapadnih granica Savezne države, Republika Belorusija posvećuje veliku pažnju spremnosti i sposobnosti oružanih snaga da ispune svoje predviđene zadatke“, objasnio je ministar.
Prema njegovim rečima, u okviru vojne i vojno-tehničke saradnje zemalja preduzete su mere za jačanje borbenog potencijala regionalne grupe snaga, uključujući njihovo opremanje novim savremenim naoružanjem, kao što je operativni taktički raketni sistem „iskander-M“ i protivvazdušni raketni sistem S-400. Takođe su prerađeni avioni Su-25 sa mogućnošću primene nuklearnog vazdušnog naoružanja.
„Osim toga, u kontekstu nepoštovanja bezbednosnih garancija datih Republici Belorusiji Budimpeštanskim memorandumom od 5. decembra 1994. godine, kao i stalne ratoborne retorike, potkrepljene praktičnim dejstvima protiv Republike Belorusije i Ruske Federacije od strane zemalja kolektivnog Zapada, po naređenju šefova naših država organizovan je rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Ruske Federacije na teritoriji Republike Belorusije. To će biti delotvoran odgovor na agresivnu politiku nama neprijateljskih zemalja i, nadamo se, nateraće njihovo rukovodstvo da razmisli o neprihvatljivosti dalje eskalacije situacije u regionu“, naglasio je Hrenjin.

Nastavak strateške saradnje

On je primetio da „sprovedene i planirane mere još jednom naglašavaju strateški format postojeće interakcije naših ministarstava“.
Radnik čisti interkontinentalnu balističku raketu Topolj-M na aeromitingu u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
RUSIJA
Jasan signal Alijansi: Belorusija priprema poligone za razmeštanje strateških raketnih sistema
„Republika Belorusija i ubuduće je odlučno usmerena na jačanje i razvoj bliske saradnje u interesu bezbednosti Savezne države“, zaključio je beloruski ministar odbrane.
Hrenjin je dodao i da je Minsk zainteresovan za dalji razvoj vojnih strateških savezničkih odnosa sa Moskvom.
„Republika Belorusija zainteresovana je za dalji razvoj strateških savezničkih odnosa sa Ruskom Federacijom u vojnoj sferi“, rekao je Hrenjin tokom sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Minsku.
Beloruski ministar istakao je da je „danas, u kontekstu kontinuiranih agresivnih napada predstavnika vojno-političkog bloka NATO-a i ne samo njega“, sastanak šefova ministarstava odbrane Belorusije i Rusije od posebnog značaja i naglašava dubinu bilateralne saradnje u vojnoj i vojnotehničkoj oblasti.

Pritisak kolektivnog Zapada

Hrenjin je primetio da postoji neviđeni pritisak „kolektivnog“ Zapada i na Belorusiju i na Rusiju u svim oblastima osiguravanja nacionalne bezbednosti dveju država.
„Pokušavaju da nam nametnu unipolarni svet po modelu gde se sve zemlje ne rukovode međunarodnim pravom, već podležu određenim pravilima koja obezbeđuju promociju interesa nekih država koje, po mišljenju njihovog rukovodstva, imaju ‘ekskluzivnost’“, ocenio je ministar.
Beloruski ministar naglasio je da je „takvo viđenje svetskog poretka dovelo do proširenja geografije međunarodnog terorizma, neosnovanog povećanja grupisanja snaga u blizini granica Savezne države, povećanja vojnih napetorsti u političkim, ekonomskim i informacionim oblastima u regionu, pa i u svetu u celini“.
„U nastalim uslovima, Republika Belorusija je zainteresovana za dalji razvoj strateških savezničkih odnosa sa Ruskom Federacijom u vojnoj sferi, kroz jačanje obaveza u našim doktrinarnim dokumentima i produbljivanje bilateralne saradnje, kao i stvaranje uslova i preduzimanja mera koje će poništiti svrsishodnost razgovora sa nama sa pozicije sile“, konstatovao je Hrenjin.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu došao je u prestonicu Belorusije, gde će učestvovati na sednici Saveta ministara odbrane zemalja-učesnica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), na kojoj će se razmatrati regionalni izazovi i pretnje. Sastanku će prisustvovati ministri odbrane članica ODKB, generalni sekretar ODKB i načelnik Zajedničkog štaba ODKB.
Učesnice ODKB su Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
RUSIJA
Šojgu u Minsku: Nuklearne pretnje NATO-a prinudile Moskvu i Minsk na recipročne mere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala