- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu u Minsku: Nuklearne pretnje NATO-a prinudile Moskvu i Minsk na recipročne mere

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Protiv Moskve i Minska je, suštinski, pokrenut neobjavljeni rat koji vode zapadne zemlje, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku.
„Mi se danas zajedno suprotstavljamo kolektivnom Zapadu koji protiv naših država, u stvari vodi neobjavljeni rat“, rekao je Šojgu.
On je naglasio da se Moskva i Minsk u novim vojno-političkim okolnostima bave jačanjem zajedničkog odbrambenog prostora.
Glavna pažnja je, ističe Šojgu, posvećena pripremi vojske i povećanju njene borbene sposobnosti.
Ruski ministar je naglasio da vojske dve zemlje sprovode borbenu koordinaciju formacija koje su deo regionalne grupe snaga.

NATO sve agresivniji

Prema Šojguovim rečima, „vojna aktivnost NATO-a poprimila je najagresivniji pravac“.
„Sprovodi se čitav niz aktivnosti za povećanje borbene pripravnosti Ujedinjenih oružanih snaga Alijanse u Istočnoj Evropi. Raspoređuju se dodatni vojni kontigenti i vojna infrastruktura, aktivizira se vojna obuka i izviđačke aktivnosti u blizini granica Savezne države“, dodao je ruski ministar.

Moskva ne predaje Minsku nuklearno oružje

Šojgu je istakao da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere.
„U skladu sa odlukom naših vrhovnih komandanata, organizovan je rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije“, rekao je ministar.
On je podsetio da je beloruskoj strani predat operativno-taktički raketni sistem „iskander-m“, koji može da primeni rakete ne samo konvencionalnog, već i nuklearnog naoružanja.

„Deo beloruskih aviona je prerađen je za moguću upotrebu nuklearnog oružja. Vojnici su prošli odgovarajuću obuku“, objavio je Šojgu.

Ruski ministar je poručio da je Rusija odgovorna za kontrolu nestrateškog nuklearnog oružja raspoređenog u Belorusiji.

„Rusija ne predaje Belorusiji nuklearno oružje: kontrola nad njim, kao i odluka o njegovoj primeni ostaju na ruskoj strani“, rekao je Šojgu tokom potpisivanja dokumenata, koji određuju princip održavanja ruskog nestrateškog nuklearnog oružja u specijalnim skladištima na teritoriji republike.

Istovremeno, on je istakao da „nadalje mogu biti preduzete dodatne mere za omogućavanje bezbednosti Savezne države i reagovanja na vojno-političku situaciju“.
Ministri su takođe potpisali dokumente kojima se definiše postupak skladištenja ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije.

Minsk pouzdani saveznik i tokom ukrajinskog sukoba

Šojgu je takođe ocenio da zapadne zemlje, pružanjem vojne pomoći Ukrajini, odugovlače oružani sukob i čini sve moguće za njegovu eskalaciju.
Prema njegovim rečima Republika Belorusija je uvek bila i ostaje verni saveznik Rusije i pouzdani partner.
Lansiranje rakete Točka sa poligona u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
RUSIJA
Belorusija na zapadnoj granici rasporedila taktičke raketne komplekse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala