Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poruka Amerikanaca "gradonačelnicima" na severu: Jedno govore a drugo rade

© Tanjug / DOPISNIK KiMNa zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice, jutros je postavljena nova zastava takozvanog Kosova
Na zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice, jutros je postavljena nova zastava takozvanog Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Poruka američkog ambasadora Prištini da su gradonačelnici na severu samo u tehničkom mandatu je vrsta "pretpranja" Amerikanaca da ako Aljbin Kurti pokuša da realizuje svoje planove preko svojih kadrova, imaju alibi da su „eto pokušali“ da to spreče. To je manipulacija jer Priština ne radi ništa bez zelenog svetla Amerikanaca, kaže Stevica Deđanski.
Ambasador SAD Džefri Hovenijer u Prištini preneo je poruku tamošnjim vlastima da očekuje da novoizabarni gradonačelnici iz redova Albanaca na severu Kosova posle preuzimanja dužnosti postupaju kao da su u tehničkom mandatu i da se ne ponašaju kao da su u političkoj ulozi.

Američka već viđena posla

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, ističe da kad bi Amerikanci bili iskreni u ovoj poruci ne bi dozvolili ni priznali Kurtijeve izbore, uz napomenu da je poznato da Amerika zakuva pa se onda pojavi kao „heroj“ da nešto "kao spasava".
„Ono što Amerika radi sa Srbijom i sa Srbima na Kosovu i Metohiji može se podvesti pod onu narodnu polovicu “verovanje ludom radovanje“. Kroz istoriju smo to videli, iako smo ovaj put pomislili da možda postoji američki establišment kome je cilj da doprinese miru na Zapadnom Balkanu i time smo se poneli,“ kaže Deđanski.
Nažalost, dodaje on, surova istina je da niko ne želi da ispuni nikakve zahteve Srba, i da nikakvog benefita ili kompenzacije za sve što je Srbima oteto neće biti, i to se sada pokazuje.

Politička manipulacija

„Ako jedan Aljbin Kurti sa svojim izborima i imenovanjem albanskih kadrova u četiri srpske opštine može da formira te iste opštine, bez kadrova Srba, onda mi zaista treba da budemo teletabisi i da verujemo da je Kurti moćniji od Amerike. Ako to jeste tako, onda mu svaka čast i onda ceo svet treba da zna d se Amerika raspada ili se raspala,“ ironično komentariše Deđanski.
Naravno, ističe naš sagovornik, to nije tako, i Amerika vodi ovu dvostruku igru ne uvažavajući interese Srbije, pa tako očekuje i da Albanci realizuju i projekta spajanja dve Mitrovice, otvaranje mosta na Ibru i realizaciju odredaba iz Zakona o katastru.
„Oni sve što kažu - kažu da bi naknadno oprali ono što su uradili kao što su tražili od nas da priznamo da su nas bombardovali zato što je to trebalo! To što oni rade je kršenje međunarodnog prava i izvrtanje istine i to rade na svim prostorima gde su Srbi,“ primećuje naš sagovornik.

Ne izazivati Srbe

Reči Hovenijera drukčije tumači Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku, koji smatra da Amerikanci time poručuju Prištini da ne preduzima nikakve političke odluke koje bi izazvale reakciju Srba.
„Kada su se izbori završili čak i Kvinta je rekla da su izbori legalni sa čime se mi ne slažemo, ali su se odmah ogradili da oni nisu održivi, i da mora da se pronađe dugoročno političko rešenje. Amerika je bila za nijansu decidnija i odmah su nagovestili da bi trebalo da se novoizabarni gradonačelnici iz redova Albanaca drže tehničkog mandata, jer su bili svesni kakvu je glupost napravio Aljbin Kurti ovim izborima,“ napominje Matović.
Po ovom mikro pitanju Amerika nam jeste pružila ruku, dodaje on, i mi treba da je dobro iskoristimo, s obzirom da znamo da Aljbin Kurti neće popustiti. Upozorenje Amerike, napominje Matović, nije bez razloga, jer oni će sigurno pokušati da deluju i politički.
„Amerikanci im upravo na ovaj način daju do znanja da ni slučajno ne donose neke krupne političke odluke za koje treba širok politički konsenzus i to ne samo multinacionalni između Srba i Albanaca već i široki aspekt raznolikih shvatanja albanskog stanovništva,“ kaže on.
Matović ocenjuje da se to tiče između ostalog i toga hoće li prištinske vlasti doneti odluke koje mogu imati ozbiljnije posledice.
„Od najave da će biti otvoren glavni most na Ibru između severa i juga Mitrovice, reforme katastra ili ujedinjenja Mitrovice u jednu celinu, što im je negde i namera i cilj. U tehničkom mandatu oni ne bi mogli da donose ovakve odluke i ova poruka od Amerike je samo upozorenje da tako nešto ne rade jer bi to produbilo podele i dalje mobilisalo srpski narod i njihove političke predstavnike da na to odgovore,“ zaključuje Matović.
Žandarmerija na mostu u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
SRBIJA
Sve je sračunato: Pokušaj nasilne integracije četiri opštine u sistem Prištine
Opština Zubin potok - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SRBIJA
Ambasador SAD razgovarao sa Kurtijem: Ne koristiti silu za ulazak u opštinske zgrade na severu KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala