Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasador SAD razgovarao sa Kurtijem: Ne koristiti silu za ulazak u opštinske zgrade na severu KiM

© Foto : Teodor AnastasijevićOpština Zubin potok
Opština Zubin potok - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je, povodom polaganja zakletvi gradonačelnika izabranih na severu Kosova i Metohije na lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali, planiranim za sutra, da SAD ne smatraju dobrom idejom da se silom uđe u opštinske zgrade.
Hovenijer je, posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rekao da treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu KiM, objavio je portal „Koha“.
„Ne mislimo da je dobra ideja koristiti silu za pristup zgradama koje možda uopšte nisu pristupačne“, kazao je američki ambasador u Prištini.
Na pitanje da li SAD podržavaju novi nacrt Zajednice srpskih opština koji je predložio Kurti, Hovenijer je odgovorio potvrdno, dodajući da smatraju da prištinska vlada ima odgovornost da hitno krene dalje sa pregovorima, a zatim sa formiranjem ZSO.
„Nekoliko puta smo rekli da ideje treba staviti na sto, da znamo šta je vizija. Želimo da ovaj proces napreduje. Ne želimo da Zajednica bude u suprotnosti sa kosovskim ustavom. Jasno smo izneli našu verziju, ali je važno da i Kosovo stavi svoje ideje na sto“, naveo je Hovenijer.
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SRBIJA
Vučić: Napeta situacija na severu KiM, pokušaće da izaberu lažne gradonačelnike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala