- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Počinje Novakova bitka za prvo mesto – trofej najsigurniji put do vrha

© AP Photo / Michel EulerNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Novak Đoković, treći reket sveta, ima priliku da se na Rolan Garosu vrati na prvo mesto ATP tabele, ali ga na tom putu čekaju Karlos Alkaras i Danil Medvedev koje mora da savlada ili se nada tome da će ih neko poraziti pre njega kako bi ponovo dospeo na lidersku poziciju.
Rana eliminacija Novaka Đokovića na Mastersu u Rimu donela je i više nego uzbudljivu trku za prvo mesto na Rolan Garosu. Trofej sa pretižne pariske šljake čak trojici tenisera može da donese prvo mesto, dok čak i Stefanos Cicipas ima minimalne šanse da postane broj jedan.

Šta je potrebno Novaku?

Srpski as trenutno ima 5.955 poena, a na Rolan Garosu prethodne godine ispao je u četvrtfinalu pa tako ove sezone brani 360 poena. Novak će biti prvi teniser sveta ponovo ukoliko osvoji treći trofej Otvorenog prvenstva Francuske u karijeri.
Postoji šansa da Đoković dođe do prvog mesta i samim ulaskom u finale, ali za to je potrebno da Karlos Alkaras ispadne pre četvrtfinala, a Danil Medvedev pre finala.

Alakaras u boljoj poziciji

Španski as koji je trenutno prvi reket sveta sa 6,815 bodova brani isti broj poena kao i Novak, ali je za nijansu u boljem položaju.
Alkaras ostaje prvi ukoliko osvoji titulu, ali to nije jedini put ka tronu za mladog Španca. Ako stigne do finala u kom neće izgubiti od Medvedeva Karlos takođe ostaje prvi, a za tu poziciju biće mu dovoljno i polufinlae ukoliko ruski as ne stigne do finala.
Čak postoji šansa da Alkaras i samim prolaskom u četvrtfinale obezbedi prvo mesto, ali u tom slučaju Medvedev bi morao da ispadne pre polufinala, ali ta šansa svakako pada u vodu ako Novak osvoji trofej.

Pita se i Danil

Posle osvajanja trofeja u Rimu Danil Medvedev konačno je dokazao da je usavršio igru na šljaci i u Pariz stiže kao jedan od glavnih konkurenata. Rus je trenutno drugi na svetu sa 6.330 bodova dok na Rolan Garosu brani 180 poena što mu otvara put ka prvom mestu na ATP listi.
Medvedev može do liderske pozicije ukoliko osvoji titulu, ali i potencijalno ako uđe u finale, a da mu protivnici ne budu Đoković ili Alkaras.
Danil bi mogao ponovo na prvo mesto i ako stigne do polufinala, a Alkaras ispadne pre polufinala i Novak ne osvoji trofej. Postoji i mala šansa da mu četvrtfinale donese tu poziciju, ali u tom slučaju bi morao da navija da Španac ispadne u prva dva kola, a Novak ne stigne do finala.

Cicipas vreba iz senke

Stefanos Cicipas dugo čeka svoju prvu Grend slem titulu koja mu uporno izmiče iz ruke. Uvek se Grk saplete nekoliko koraka pred ciljem,a iako je trenutno četvrti na svetu sa 4.775 poena, i on ima šanse da bude prvi reket sveta.
Grčki as može do prvog mesta samo ukoliko osvoji titulu, a da Alkaras prethodno ispadne pre četvrtog kola, Medvedev pre četvrtfinala i Novak pre finala.
Pred nama je dakle i više nego uzbudljiv Rolan Garos, koji bi Novaku osim prvog mesta mogao da donese 23. Grend slem u karijeri posle čega bi postao teniser sa najviše Grend slem titula.
Aleksandar Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SPORT
Novak je bio tu kada je Aleksandru bilo teško – sada mora protiv njega
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SPORT
Novak i Danil se sreli u Parizu: Srpski i ruski as probali parisku šljaku /video/
Jana Sizikova - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SPORT
Ruskinja je nepravedno završila na stubu srama – od hapšenja do pomilovanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala