- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak je bio tu kada je Aleksandru bilo teško – sada mora protiv njega

© JUNG YEON-JEAleksandar Kovačević
Aleksandar Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Prvi protivnik Novaka Đokovića na Rolan Garosu biće američki teniser Aleksandar Kovačević koji je trenutno 114. teniser sveta, a na ATP turu je tek od 2021. godine. Đoković i Kovačević nikada nisu imali prilike da igraju jedan protiv drugog, ali je srpski as mladom Amerikancu srpskog porekla uzor.
Novak Đoković ima težak žreb na Rolan Garosu jer ga potencijalno u polufinalu već čeka Karlos Alkaras, ali neće srpski as moći da se opusti ni na startu jer je njegov prvi rival izuzetno motivisan jer igra svoj prvi Grend slem turnir u karijeri.
Aleksandar Kovačević rođen je 1998. godine u Sjedinjenim Američkim Državama gde su se njegovi roditelji Milan i Milanka doselili nekoliko godina ranije. Kovačevići su u Jugolslaviji bili teniseri, ali su se kasnije ipak odlučili za tenis, pa je tako jedan od Aleksandrovih trenera upravo njegov otac Milan.
Zbog posvećenosti studiranju i obrazovanju u profesionalne teniske vode nije kao neke kolege ušao u tinejdžerskim danima već kada je imao 22 godine, ali se odmah prepoznao potencijal. Diplomirao je finansije, ali je u isto vreme vredno i naporno trenirao tenis.
Iste godine kada je stigao na tur dobio je priliku da upozna svog idola Novaka Đokovića, a srpskom asu i dan danas je zahvalan na tome što je imao priliku da trenira sa njim.

„U meču poslednjeg kola kvalifikacija protiv Trungelitija imao sam sedam ili osam meč lopti. Bio je to jedan od najgorih poraza koje sam ikada doživeo. Sutradan, kada sam bio u teretani, Novak mi je rekao da je čuo za moj meč i pitao me da li želim da mu se pridružim fitnesu. Bio sam šokiran. Tada je pokušavao da dođe do kalendarskog grend slema i nije morao da mi posveti svoje vreme. Bilo je to neverovatno iskustvo. Na kraju mi je Novak rekao da imam svetlu budućnost i da treba da treniram sa njim u Srbiji“, otkrio je Kovačević.

Američki teniser počeo je da beleži dobre rezultate prošle godine, posebno u Seulu gde je stigao do polufinala, a na tom putu eliminisao je i Miomira Kecmanovića.
Od početka ove godine ima dve čelendžer titule iz Vakua i Klivlenda, dok je na Mastersu u Majamiju posle uspešnih kvalifikacija stigao do drugog kola.
Kovačević je u martu ostvario svoj najbolji plasman odnosno 107. mesto na ATP listi.
„Želeli smo da on igra, dali smo mu reket, a onda je bilo i dostupnih trenera i tako je počeo. Ništa nije bilo planirano, jer smo tokom vikenda morali da ga vodimo sa sobom na tenis jer nije imao ko da ga čuva, tako se rodila ljubav“, rekla je u jednom intervjuu Milanka Kovačević.
Američki teniser obožava snoubording, džet ski i skokove sa visine, a često voli da izlazi i iz svoje zone konfora.
„Vodim se filozofijom da svakog dana treba da uradim nešto što mi se čini nelagodnim. To me čini čvršćim. Čak se i tuširam hladnom vodom ujutru, to mi pomaže da se suočim sa svim problemima na terenu“, rekao je Kovačević.
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SPORT
Hamad od nule do ostvarenja sna – posle nestvarnog preokreta srpski teniser na Rolan Garosu
Mira Andrejeva - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SPORT
Sibirsko čudo na Rolan Garosu
Novak Đoković – Rolan Garos - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SPORT
Novak protiv Aleksandra u prvom kolu Rolan Garosa – Alkaras čeka već u polufinalu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala