- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nikolina i Džamalova vrteška je započeta pre devet godina /video/

© AP Photo / Mark J. TerrillNikola Jokić i Džamal Marej
Nikola Jokić i Džamal Marej - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
U finalnoj seriji Zapadne konferencije Denvera i Los Anđeles Lejkersa, Nikola Jokić mogao je da se oslanja na saigrače, a posebno na Džamala Mareja koji je blistao iz meča u meč. Posebno je Džamal briljirao u tandemu sa srpskim asom, a malo je poznato da su kao tandem bili fantastični i pre devet godina.
Na „Hups samitu“ koji se održao godine Nikola Jokić i Džamal Marej još uvek nisu imali svoj NBA tim, a na tom takmičenju nastupali su za „Tim sveta“ protiv ekipe američkih košarkaša.
Još pre devet godina srpski as i Kanađanin stvorili su hemiju na parketu kao da godinama zajedno igraju, a ono što se kasnije desilo je istorija. Popularna „vrteška“ Nikole i Džamala zavrtela je tada Amerikance, skoro deceniju kasnije i Lejkerse.
Srpski as u Denver je stigao 2015. godine, a Kanađanin godinu dana posle njega. Postali su tandem snova, a onda je Džamal morao na pauzu koja je trajala skoro dve godine zbog kidanja ligamenata kolena.
Kada se vratio, doneo je novi sjaj Nagestima, a posebno Nikola o kome je uvek govorio u superlativu.
„Mislim da je naša hemija na najvišem nivou otkad se znamo, način na koji igramo, čitamo utakmicu, a da ne progovorimo ni reč. Imamo takav košarkaški jezik na terenu, to je prosto prelepa košarka, iskren da budem. Mnogo je zabavno igrati sa ovim timom, sa Jokićem“, rekao je Marej o Jokiću.
Marej se posebno istekao u drugom i trećem meču protiv Lejkersa u kojima je ubacio po 37 poena, a iako ne voli da izdvaja saigrače Jokić je posle velike pobede u finalu Zapada hvalio saigrača sa kojim pravi fantastične akcije.
„Džamal igra fantastično. Definitivno pokazuje za šta je sposoban. On je naš najbolji igrač i trenutno ga pratimo“, rekao je Nikola o Mareju posle plasmana u finale NBA lige.
Zaista je Džamal odigrao fantastično, ali mu je Jokićeva pomoć uvek dolazila u pravom trenutku, pa je tako njihov pikenrol postao jedan od moćnih oružja koje je lomilo Lejkerse u ključnim trenucima.
Srpski as uvek je pažljivo motrio i trudio se kako da Mareju obezbedi poziciju iz koje će poentirati, njihovu hemiju prepoznao je Vins Karter, nekadašnji NBA košarkaš.

„Kada gledamo izveštaje sa utakmica u prvom planu su pikenrolovi, igraju jako nesebično. Ne osećaju se da moraju da forsiraju. Tako imate i Portera i Koldvela Poupa koji pogađaju šuteve, pa odbrambeni igrači ne smeju da se fokusiraju samo na Mareja i Jokića“, rekao je Karter.

Pokazali su bezbroj puta da su zajedno nezaustavljivi, a upravo bi Nikolin i Džamalov pikenrol mogao Denver da povede i do titule. Nagetsi i dalje čekaju protivnika za finale jer se na Istoku „zakuvalo“ s obzirom na to da je Boston smanjio prednost Majamija na 3:2.
Džejson Tejtum - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SPORT
Dok Jokić čeka – u Majamiju raste tenzija: Boston se vraća u trku za finale
Aleksandar Džikić - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SPORT
Džikićeva lekcija koja je neophodna i Srbiji: „Verovatno ste čuli za Španiju...“
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SPORT
Jokićeva poruka za svako dete u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala