- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Džikićeva lekcija koja je neophodna i Srbiji: „Verovatno ste čuli za Španiju...“

© Foto : ABA liga / SC DerbiAleksandar Džikić
Aleksandar Džikić - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Aleksandar Džikić, srpski košarkaški trener, održao je lekciju iz košarkaškog patriotizma, u slučaju Izraela, a taj princip je veoma upotrebljiv i za srpske okolnosti.
Džikić, trener Hapoela iz Jerusalima, sa kojim je iznenadio sve i stigao do finala FIBA Lige šampiona, kritikovao je način na koji su mladi igrači tretirani u Izraelu.
„Ima jedna država koja je prilično uspešna u košarci. Španija, verovatno ste čuli... Znate li šta je karakteristično za Španiju? Ona ne jede svoju decu. Ona pomaže svojoj deci. Zbog toga njihova deca ne idu u neke Albe, Partizane, ne idu širom sveta...“, naveo je Džikić.
On je na taj način apostrofirao činjenicu da su mladi igrači iz Izraela otišli u druge države da bi dobili šansu da igraju.
U Albi su čak dvojica, Tamir Blat i Jovel Zosman, dok je u Partizanu Jam Madar, proglašen za najboljeg mladog igrača Evrolige.
S tim u vezi, primer Izraela je simptomatičan i za Srbiju, sve manje mladih igrača dobija prave šanse u srpskim timovima, ne računajući projektne klubove kakav je na primer Mega, koji kreira igrače po američkom kalupu sa željom da ih što pre plasira u NBA ligu.
A tamo, kao neformirani igrači, gotovo da nemaju šta da traže, dok su za to vreme, sa druge strane, mogli u nekom od domaćih klubova sa takmičarskim ambicijama mogli da steknu iskustvo i šampionski mentalitet neophodan za pravljenje velike karijere, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala