- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Luki je depresija uništila karijeru – ali Francuska ga ponovo slavi /video/

© AFP 2023 / Nicolas TUCATLuka Puj
Luka Puj - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Rolan Garos nije ni počeo, a publika je tokom već napravila atmosferu kao da se igra finale. Opravdanje je potpuno validno jer je Luka Puj uspeo preko kvalifikacija da obezbedi glavni žreb, a zbog emotivne priče Francuza njegova pobeda posebno je dobila na značaju. Puj se radovao zajedno sa ćerkicom, a ispred svlačionice dočekani su uz ovacije.
Luka Puj, francuski teniser, savladao je u finalu kvalifikacija za Rolan Garos Austrijanca Jurija Rodionova rezultatom 1:6, 7:5, 6:0 i time uspeo da obezbedi glavni žreb na pariskoj šljaci.
Posle pobede sa ćerkicom u rukama Puj se uputio ka svlačionici, a skupljači loptica su se ujedinili i emotivno uz glasne povike i aplauze ispratili tatu i devojčicu.
Francuzi su u Parizu napravili pravu „Dejvis kup“ atmosferu, navijalo se kao da se igra finale, jer su za Puja svi posebno vezani zbog teškog psihičkog stanja u kom je bio i iz kog je uspeo da se izbavi.
Puj je upao u depresiju 2022. godine kada je doživeo povredu rebra zbog kog je trebalo da bude odsutan oko dve nedelje. Međutim, u bolnici su ga dotukli zdravtseni problemi ostalih ljudi posle čega nije bio isti.
„Otišao sam na tretman u hiperbaričnoj komori kako bi mi to pomoglo da povreda što brže zaraste, ali sam tamo bio okružen bolesnim ljudima, koji umiru, koji su u terminalnoj fazi raka, a ja sam tamo bio zbog slomljenog rebra. To može različito da utiče na čoveka, a mene je dotuklo“, rekao je Puj.
Treninzima se vratio, ali u jako lošem psihičkom stanju koje mu je oduzimalo san.
„Upao sam u depresiju koja me je dovela do toga da spavam svega sat vremena i da počnem da pijem. Nisam mogao oka da sklopim. Bio sam sa trenerom Feliksom Mantiljom. Ušao sam u sobu i počeo da gledam u plafon. Tonuo sam u nešto užasno. Svakog jutra, Feliks bi me pitao, ‘ti ne spavaš?’. Odgovorio bih: ‘Da, da, imam alergije, na grinje, na polen, travu’. Lagao sam ga. Zatvarao sam se u sebe, nisam nikom pričao. Jer nisam od onih momaka koji mnogo govore. Na trening sam stizao iscrpljen, što je bilo iritirajuće. Bio sam u lošoj fazi. I doneo sam odluku da prestanem. Inače bih se našao u bolnici Sveta Ana, među ludacima. Morao sam da prestanem, zbog mentalnog zdravlja“, otkrio je Puj.
Fracuski teniser ima lepu karijeru koja je nažalost posle depresije krenula silaznom putanjom. Puj ima pet titula, 2018. godine bio je deseti teniser planete, a 2019. stigao je do polufinala Australijan opena kada ga je pobedio Novak Đoković.
Na Vimbldonu i US Openu je 2016. godine stizao do četvrtfinala, a iste sezone je ujedno i osvojio prvu titulu na turniru u Mecu.
Nažalost, posle problema Puj nije uspeo da se vrati na stazu kojom je koračao tih godina, trenutno je 670. teniser sveta, a ostaje nada da će ga učešće na Rolan Garosu probuditi, jer ima 29 godina i definitivno još uvek nije vreme da kaže zbogom reketu i lopticu.
Ako ni zbog čega drugog, makar zbog slike koja je stigla iz Pariza koja pokazuje da Franuska želi nazad starog Luku.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SPORT
Počinje Novakova bitka za prvo mesto – trofej najsigurniji put do vrha
Aleksandar Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SPORT
Novak je bio tu kada je Aleksandru bilo teško – sada mora protiv njega
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SPORT
Novak i Danil se sreli u Parizu: Srpski i ruski as probali parisku šljaku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala