- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija

UŽIVO Američka vojna komanda: Kijev ne može povratiti teritorije u bliskoj budućnosti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 456. Ruski PVO sistem iznad Belgoroda oborio bespilotnu letelicu. Na desnoj obali Dnjepra otkriveno 500 stranih plaćeinika koji se bore na strani Ukrajine. Pretnje ukrajinskih službi na račun predsednika Rusije i ruskog vojnog vrha pokazuju opravdanost specijalne vojne operacije, saopštio Kremlj.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:59 25.05.2023
Ukrajinski dron oštetio administrativnu zgradu u Belgorodskoj oblasti
Bespilotna letelica Oružanih snaga Ukrajine izbacila je eksplozivnu napravu u selu Oktobarski u Belgorodskoj oblasti, oštećena je administrativna zgrada, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov.
On je dodao da u napadu nema žrtava.
22:47 25.05.2023
Sistem protivvazduhoplovne odbrane oborio je ukrajinsku raketu u oblasti Morozovska u Rostovskoj oblasti, saopštio je gubernator tog regiona Vasilij Golubev.
20:42 25.05.2023
Sjedinjene Američke Države planiraju da za Ukrajinu izdvoje još jedan paket vojne pomoći u iznosu od 300 miliona dolara, koji će uglavnom uključivati granate za naoružanje.
Očekuje se da će u paketu vojne pomoći biti i navođene rakete GMLRS i sistemi „hajmars“, piše „Rojters“.
20:42 25.05.2023
20:08 25.05.2023
Američka vojna komanda: Kijev ne može povratiti teritorije u bliskoj budućnosti
Strateški cilj Ukrajine da vrati sve izgubljene teritorije ne izgleda kao da se može postići vojnim putem u bliskoj budućnosti, izjavio je predsednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili.
„Ukrajinski strateški cilj je da se oslobodi cela Ukrajina koju je Rusija okupirala. U Ukrajini koju je Rusija okupirala se nalazi nekoliko stotina hiljada ruskih vojnika. Ovo se možda može sprovesti vojnim putem, ali verovatno neće moći u kratkom roku“, rekao je on.
19:37 25.05.2023
Američka armija za sada ne može da potvrdi da su ukrajinske snage upotrebile oružje isporučeno iz SAD za napade na teritoriju Rusije, izjavio je predsednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Makr Mili.
„Ne mogu u ovom trenutu tačno da kažem da li je američko oružje korišćeno ili nije, ali mogu s uverenjem da kažem da smo tražili od Ukrajinaca da ne koriste oružje isporučeno od SAD za napade na teritoriju Rusije“, rekao je Mili novinarima u Vašingtonu, naglasivši da nema direktnog sukoba SAD i Rusije.
19:27 25.05.2023
Služba bezbednosti Ukrajine pokrenula je krivično delo protiv komandanta Crnomorske flote Rusije Viktora Sokolova.
U saopštenju je navedeno da je Sokolov osumnjičen za „narušavanje zakona i običaja rata“, „posezanje na teritorijalnu celovitost i neprikosnovenost Ukrajine“ i „planiranje, pripremu, širenje i vođenje agresivnog rata“.
19:07 25.05.2023
Zapadne zemlje su razmotrile napredovanje u formiranju centra za servisiranje i remont tenkova „leopard 2“, koji se koriste u ukrajinskom sukobu, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin nakon zasedanja višenacionalne grupe za koordinaciju isporuka oružja Ukrajini.
U aprilu je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio da su Berlin, Varšava i Kijev potpisali sporazum o formiranju centra za servisiranje i remont tenkova „leopard“ u Poljskoj.
18:05 25.05.2023
Ukrajinska vojska je granatirala Gorlovku, U napadu je ranjeno sedam osoba, rekao je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.
18:04 25.05.2023
Mađarska planira da uveća budžet za odbranu za 2024. godinu jer računamo na to da će konflikt u Ukrajini potrajati i posledice tog rata će uticati i na Mađarsku, izjavio je ministar finansija Mađarske Mihaj Varga.
Prema njegovim trečima, plan je da se za odbranu izdvoji više od 3,75 miliona dolara u 2024. godini.
15:22 25.05.2023
Iznad Belgoroda oboren dron
Na prilazu Belgorodu oborena je bespilotna letelica, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.
„Iznad Belgorodskog rejona aktiviran je sistem protivvazduhoplovne odbrane“, naveo je Gladkov.
14:33 25.05.2023
SAD su zajedno sa svojim saveznicima pružile ili nameravaju da pruže Ukrajini ukupnu vojnu pomoć od 65 milijardi dolara, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin na onlajn sastanku kontakt-grupe za Ukrajinu.
Ostin je kopnene PVO sisteme nazvao „najvažnijom“ komponentom vojne pomoći, ali je podsetio i na isporuku oklopnih vozila, obuku devet „motorizovanih i mehanizovanih brigada“ i planove da se počne sa preobukom ukrajinskih pilota za američke lovce F-16 „u narednim nedeljama“.
Ukrajinsku stranu na ovom sastanku predstavlja ministar odbrane zemlje Aleksej Reznikov.
14:23 25.05.2023
Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ukrajinske snage su u pravcu Kupjanska izgubile gotovo 190 vojnika;
Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana u pravcu Donjecka likvidirale skoro 270 ukrajinskih vojnika;
PVO sredstva su u toku protekla 24 časa oborila 28 ukrajinskih dronova;
Oružane snage Rusije su u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirale gotovo 110 neprijateljskih vojnika;
Ruska vojska je tokom prethodnog dana u pravcu Krasnog Limana likvidirala gotovo 65 vojnika i uništila samohodni top „gvozdika“ Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta sa municijom ukrajinske vojske na području naselja Stupočka i Avdejevka u DNR.
13:06 25.05.2023
Pogled moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
RUSIJA
Kremlj: Terorističke izjave ukrajinskih obaveštajaca o Putinu kao meti za odstrel
11:56 25.05.2023
Imajući u vidu da Kijev ne postiže uspehe, postoji velika verovatnoća da će pokušati da izvede novu provokaciju, rekao je neimenovani izvor za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, moguće je da bude dignuto u vazduh skladište sa iskorišćenim nuklearnim gorivom u Harkovu, a da potom bude optužena Rusija.
Ako se Kijev opredeli za takav korak katastrofa neće biti samo na istoku Ukrajine, nego i u Rusiji, Belorusiji i EU, naveo je izvor.
S obzirom da nema ozbiljnijih reakcija UN, OEBS na terorističke napade u Rusiji, ne može se isključiti mogućnost da se Kijev odluči za ovaj nehumani plan, navodi sagovornik Sputnjika.
11:42 25.05.2023
Direktor ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov tvrdi da je tokom učešća u sukobu u Donbasu teško ranjen kada ga je šrapnel mine, navodno, pogodio tačno ispod srca, nakon čega je prepešačio još 5 kilometara.
11:09 25.05.2023
Kijev je spreman da razmatra mirovne inicijative samo u slučaju da one ne podrazumevaju teritorijalne ustupke i zamrzavanje sukoba, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u obraćanju povodom Dana Afrike.
Prema njegovim rečima, Ukrajina ima svoju „formulu mira“ koja treba da bude osnova svih mirovnih napora. On je pozvao afričke zemlje da se pridruže njenoj realizaciji.
10:56 25.05.2023
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Pokušaj napada na ruske nuklearke nastavak neprijateljskih aktivnosti Kijeva
07:52 25.05.2023
Na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti nalazi se oko 500 stranih plaćenika – Poljaka, Engleza i pripadnika „Kavkaske legije“, „Bataljona šeika Mansura“ i „Gruzijske legije“, rekao je za Sputnjik izvor u ruskim bezbednosnim snagama.
Prema njegovim rečima, broj plaćenika se drastično povećao u maju.
U Hersonu se sada nalazi oko 100 plaćenika, u Černobajevki takođe 100, a u selima duž obale još 300. Oni su smešteni u privatnim kućama koje su konfiskovali od vlasnika, naveo je taj izvor.
07:51 25.05.2023
Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da je kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine počela pre nekoliko dana.
„Kontraofanziva traje već nekoliko dana, ovaj rat proteže se na 1.500 kilometara duž granice, ali su odvojene operacije već počele“, rekao je on za televiziju „RAI 1“.
Podoljak je dodao da Kijev namerava da koristi naoružanje koje su mu predale zapadne zemlje samo za izvođenje vojnih operacija na onim teritorijama koje smatra svojim.
On je pozvao saveznike da predaju Kijevu lovce F-16. Političar je istakao da je ukrajinskoj vojsci potrebna borbena avijacija da bi pokrila vazdušni prostor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala