Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dramatično zaoštravanje: Zašto je odabran ovaj trenutak za najveće NATO manevre na Kosovu

© AP Photo / NATO vojnici na KiMNATO vojnici na KiM
NATO vojnici na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
NATO vežba u kojoj učestvuje 24.000 vojnika i 1.300 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, koja se održava na celoj teritoriji Kosova i Metohije, šalje loš znak kosovskim Srbima posebno na Severu. Ona može i ozbiljno da ugrozi ionako krhku bezbednost. Ovo je kršenje svih pravnih normi i rezolucija, kaže nam general Vladimir Lazarević.
Takozvano Kosovo je od 21. maja do 2. juna domaćin najveće međunarodne vojne NATO vežbe ikada održane na toj teritoriji- "Defender Europe 2023".

NATO daje Prištini na značaju

Za razliku od prethodnih godina, tzv. Kosovo će ove godine imati trostruko veći broj vojnika koji će učestvovati na vežbi koju predvode Sjedinjene Američke Države.
Vojna vežba Branilac Evrope 23 u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
SRBIJA
NATO desant na Kosovu: Počela velika vojna vežba, učestvuje 24.000 vojnika /foto/
Vladimir Lazarević, penzionisani general vojske Jugoslavije i bivšu komandant Prištinskog korpusa VJ za vreme rata na Kosovu i Metohiji napominje da se vežba održava u veoma tenzičnom momentu.
„Ovo je drastično kršenje međunarodnog javnog prava i Rezolucije 1244 SB. Po tom dokumentu jedine oružane snage koje se mogu naći na Kosovu i Metohiji su u sastavu Kfora. Dakle, ne NATO ili KBS, a posebno ne vojske Albanije, Turske, Amerike… Već samo snage pod mandatom SB UN. Prema tome, ako ovaj svet uopšte nešto vidi, onda moraju da kažu jednoglasno da vežba ne može da se izvodi, jer je to kršenje Rezolucije 12 44 SB UN,“ ističe naš sagovornik.

Promovisanje nezavisnog Kosova

On ističe da ovo nije prvi put da se ovo dešava na KiM ali je prvi put da je Priština domaćin ove vežbe čime joj se daje na težini i značaju kao nekome ko je, navodno, sposoban i ima uslove da pruži mogućnost za izvođenje ovako velike vežbe.
„Nov je i trenutak kada su tenzije na KiM vrlo visoke posle okupacije Severa Kosova od strane Aljbina Kurtija. Nelegalnim izborima Albanci su preuzeli četiri srpske opštine po prvi put od kada je izbio sukob na KiM,“ dodaje sagovornik Sputnjika.
Lazarević primećuje i da, iako se za ovu vežbu znalo, ipak se ona u nekom delu poklopila sa onim što je Kurti već počeo da radi na severu Kosova.
Američki vojnici na Kosovu u okolini Orahovca - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
SRBIJA
Američki vojnici zajedno sa trupama iz Albanije, tzv. Kosova i Severne Makedonije na vojnoj vežbi
„Određene kosovske bezbednosne snage već su razmeštene na Severu. Tako da se koristi osetljivo vreme kada Zapad pokušava da na najgrublji način primora Srbiju da se odrekne svoje samostalne spoljne politike u donošenju odluka od vitalnog nacionalnog interesa. Sve je to jedna agenda, pre svega Amerike, Nemačke, i Velike Britanije, a svi ostali su sufleri i sporedni igrači kao što je i ta bezbednosna struktura Prištine koju zovu KBS,“ uveren je Lazarević.

Dramatično zaoštravanje

Na sagovornik ističe da je ova vežba nedvosmisleni pokazatelj podrške koju Zapad i NATO pružaju Prištini, uz napomenu da su oni i stvorili ovakvu situaciju na KiM.
„Dakle, ovo je dramatično zaoštravanje situacije ne samo na KiM već i na celom Balkanu, tako da je i konferencija koja se održava o bezbednosti na Zapadanom Balkanu, uporedo sa ovom vežbom, jedno izrugivanje i pravu i pravdi,“ smatra Lazarević.
On ocenjuje da je vežba zapravo davanje vetra u leđa Prištini ali i pokušaj pokazivanja drugim zemljama, koje nisu na strani Prištine, da je Kosovo samostalno i da je stasalo u državu, jer je, eto, doraslo da stane rame uz rame sa ozbiljnim NATO članicama.
„To je njihov interes i oni od toga ne odstupaju. Ovo je još jedan pokazatelj da njih uopšte ne interesuje nacionalni interes države Srbije i našeg naroda već isključivo njihovi geopolitički ciljevi. Oni gaze „preko leševa“, istine i prava koristeći silu da Srbiju nateraju da „padne na kolena“. Po meni je to dramatično pogrešan potez,“ zaključuje Lazarević.
On ističe da niko ne može da garantuje da neće biti daljeg urušavanja bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, jer je situacija krajnje osetljiva.
Taktička vežba NATO pakta „Defender Europe 2023“ izvodiće se kako je rečeno u različitim delovima Kosova, a osim američkih vojnika učešće u vežbi će imati i vojnici iz Albanije, Turske, Severne Makedonije i Hrvatske, a pratiće ih pet visokih oficira američke vojske. j
Američki vojnici u sastavu KFOR-a na punktu kod Leposavića - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
SRBIJA
Kfor, KBS i Euleks vežbaju razbijanje potencijalnih protesta na severu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala