Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američki vojnici zajedno sa trupama iz Albanije, tzv. Kosova i Severne Makedonije na vojnoj vežbi

Američki vojnici na Kosovu u okolini Orahovca - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
Pratite nas
Američki vojnici pridružiće se trupama iz Albanije, takozvanog Kosova i Severne Makedonije u sklopu priprema za izvođenje velike međunarodne vojne vežbe NATO „Branilac Evrope 23“ (Defender Europe 23), piše Radio-televizija Albanije.
U vežbi učestvuju američke i NATO trupe, vodiće je Evropska komanda SAD, a tokom uzvođenja će biti demonstrirane interaktivne sposobnosti SAD sa savezničkim i NATO partnerskim vojskama. Operativna grupa Jug je već oformljena sa američkim vojnicima koji se pridružuju trupama iz Albanije, tzv. Kosova i Severne Makedonije.
Prisustvo tzv. kosovskih bezbednosnih snaga čini ovu strukturu još posebnijom, piše Radio-televizija Abanije, a prenosi „Kosovo onlajn“.
Vežba počinje sutra i trajaće do 2. juna, a uključivaće više od 7.000 pripadnika američke vojske i 17.000 multinacionalnih vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja.
Ministar odbrane u Prištini Armend Mehaj najavio je da će sutra početi najveća međunarodna vojna vežba. Mehaj je naglasio da se ulagalo u opremu i sisteme naoružanja, kako bi se ovaj dan dočekao, prenosi Kljan Kosova.
„Više od godinu dana intenzivne pripreme za uspešnu realizaciju ove vežbe. Ulaganja u opremu i sisteme naoružanja, ulaganja u infrastrukturu, obuku, obuku i obrazovanje kao nikada ranije“, napisao je Mehaj.
Mehaj je istakao da je su snage tzv. Kosova spremne da se pridruže velikoj porodici NATO-a.
„Kosovo je spremno da ugosti 25 partnerskih zemalja sa preko 22.000 vojnika za vežbu „Branilac Evrope 23“. Naša namera je jasna, vojska Kosovo je spremna da se pridruži velikoj porodici NATO“, poručio je on.
Vojnici Kfora - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
SRBIJA
Kfor sproveo posmatračku akciju duž administrativne linije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala