Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kfor, KBS i Euleks vežbaju razbijanje potencijalnih protesta na severu?

© AP Photo / Bojan SlavkovicAmerički vojnici u sastavu KFOR-a na punktu kod Leposavića
Američki vojnici u sastavu KFOR-a na punktu kod Leposavića - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
Pratite nas
Zajednička vežba Kfora, Euleksa, Kosovskih snaga bezbednosti i udruženih timova za razbijanje mase i nereda, pod interesantnim imenom „Zlatna sablja 2023.“ koja se izvodi na Kosovu i Metohiji je razrađivanja scenarija ako dođe do potencijalnog izliva nezadovoljstva Srba zbog namere Prištine da održi najavljene lokalne izbore na severu.
Ovo je mišljenje profesora dr Mitra Kovača, general-majora u penziji i direktora Evroazijskog bezbednosnog foruma na vežbe koje je najavio Kfor u kampu Novo Selo na Kosovu i Metohiji.

Test brze intervencije u slučaju kriznog scenarija

Kovač smatra da je njihova namera jasna posebno jer je u sklopu vežbi i testiranje procedure i spremnosti za brzo raspoređivanje snaga u slučaju potencijalno kriznog scenarija.
„Ne mislim da je ovo slučajnost uzimajući u obzir da se sve dešava u danima velikog pravoslavnog praznika Vaskrsa i nepunih deset dana uoči najavljenih prištinskih lokalnih izbora na severu Kosmeta bez učešća Srba. Mislim da Priština i Kfor razrađuju neka moguća scenarija, naravno uz saglasnost Amerike i vodećih zemalja Zapada da kroz potencijalno nasilje sprovede, odnosno, omogući Prištini da održi ove lažne izbore“, ocenjuje Kovač.

Srljanje u novu krizu

Po njegovim rečima, Kfor je očigledno izgubio svoju neutralnu funkciju samim tim što je dozvolio da se specijalne jedince ROSU stacioniraju na severu bez odobrenja Srba i dok Priština insistira da nema odlaganja izbora.
„To je srljanje u novu krizu i verujem da je ova vežba povezana i sa tim, da ukoliko Srbi budu negodovali da imaju pripravne snage da deluju“, uveren je Kovač.
Po njegovim rečima, Srbija bi trebalo da pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija ozbiljno potegne pitanje neutralnosti misija Kfora.
„Periodično kada je podgrejana situacija na KiM, onda prema informacijama, nadležni centri NATO-a preko Kfora iniciraju i te takozvane vežbe koje imaju i za cilj da medijski deluju na Srbe na prostoru KiM i da im daju do znanja da su tu, iako se na žalost nigde ne pojavljuju kada situacija eskalira“, kaže Kovač.

Pitanje Kfora staviti pred SB UN

Kovač podseća i da ih nije bilo kada su jedinice ROSU ulazile u severnu Mitrovicu, da ih zaustave, iako se zna da te jedinice ne mogu da idu tamo i tamo borave bez odobrenja Kfora i srpskih predstavnika.
„Mi treba da od Ujedinjenih nacija tražimo da u sastav Kfora uđu vojnici onih država koje su neutralne, jer verujem da samo tako ova misija može da obavi svoju funkciju“, dodaje on.
Inače, Kfor je ovu vežbu nazvao treningom kojim se održava visok nivo spremnosti svojih jedinica u koordinacionim merama između komandanata na različitim nivoima.
Na teritoriji južne srpske pokrajine Kfor deluje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, s ciljem da osigura bezbedno i sigurno okruženje, kao i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji.
Kfor na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
SRBIJA
Kfor najavio vežbu: Helikopteri će nadletati Đakovicu, Dečane, Štrpce i Orahovac
Barikada na granici Srbije sa Kosovom - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
SRBIJA
Kfor odbio zahtev Beograda za povratak snaga na Kosovo i Metohiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala