Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kfor odbio zahtev Beograda za povratak snaga na Kosovo i Metohiju

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVIC Barikada na granici Srbije sa Kosovom
Barikada na granici Srbije sa Kosovom - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
Kfor je odbio zahtev Beograda za povratak snaga na Kosovo i Metohiju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
„Oni su u svom pažljivo sastavljenom pismenu, upućenom Vladi Srbije, koji sam i ja dobio, odgovorili da smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244. Ali oni se nisu pozvali na deo Rezolucije, pošto nemaju pravo da odbiju taj zahtev. Oni su se pozvali na normativnu normu da čuvaju red i poredak. Napravili su još jednu grešku“, rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Negativan odgovor Kfora na Badnje veče

Napominjući da je Kfor odgovor poslao na Badnje veče, Vučić je kazao da bi pozitivan odgovor na taj dan bio u redu, ali da smatra da nije umesno negativan odgovor poslati na takav praznik.
Predsednik Vučić je naveo da u profesionalno smislu ne može da kaže da NATO neprofesionalno obavlja svoj posao, već da su samo oruđe u rukama zapadnih sila.
„Čekaćemo, ukazivaćemo kako i gde i na kojim mestima nisu zaštitili srpski živalj“, rekao je Vučić.
Vučić je dodao da je Kfor napisao i da „pažljivo motre na to šta se zbiva na severu Kosovoa“, iako je samo dva sata ranije pucano na dečake srpske nacionalnosti.
„Nije vaš posao da brinete o barikadama na severu, već o svim Srbima na Kosovu i Metohiji. Njihovo rukovodstvo brine o političkim rešenjima, o članicama NATO koje su organizatori svega toga, a ne o stvarnoj bezbednosti. Oni su samo političko oruđe u rukama najmoćnijih zapadnih sila, i videćemo kakav će naš odgovor biti. Čekaćemo, i ukazivati kako i na kojim mestima nisu zaštitili srpski živalj. Kao dečak Stevan Tomić u Klokotu. A da ne pričam o dečaku Stefanu Stojanoviću. Sramna je kampanja iz sveta podrške Kurtaju (osumnjičenom za pokušaj ubistva srpskih dečaka i mladića u Gotovuši na KiM). Kao slučajno je pucao na dete“, kazao je predsednik.

Nije bilo glasnih reakcija iz sveta na ranjavanje Srba

Vučić je rekao da nije bilo glasnih reakcija iz sveta kad su srpski dečaci gotovo ubijeni.
„Jedan od portparola iz EU je rekao da je došlo do pucnjave. Slušaj bre, slušaj ti. Nisu tamo bile lovokradice. Nego je čovek pun mržnje, videvši decu da nose badnjak, pucao na njih. Reč mu nisu rekli“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije rekao je da postoji pritisak stranih službi, „koje zajedno sa Kurtijem kažu da neće dozvoliti podelu Kosova“.
„Ko je to tražio? Ovde je reč o pokušaju ubistva dvojice dečaka. A onda vidite i domaće agente koji to odobravaju. To je jedna matrica kojom pokušavaju da nas razore, zajedno i sa drugim službama, čak i sa istoka. Verujem da nam predstoji težak period, ali borićemo se i truditi da sačuvamo svoj narod“, rekao je Vučić.

Nismo tražili garancije od Kurtija, njemu niko ne veruje

Vučić je prokomentarisao i izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da nije dao garancije Beogradu kako neće hapsiti Srbe i da neće slati specijalce na sever Kosova. Vučić je rekao da Kurtiju niko nije tražio garancije da neće hapsiti Srbe, jer njemu niko ne veruje, već smo garancije tražili od Zapada, od NATO i EU.
„Da vidimo hoće li NATO i EU da poštuju te garancije. Od Kurtija nije traženo jer njemu niko ne veruje. Njegova reč ne vredi i ne znači ništa i to nikome u Evropi, a ne samo meni. Njegova reč ne znači nikome ni u Prištini“, podvukao je Vučić.
Podsetimo, zahtev Kforu za povratak 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga je, prema odluci Vlade Srbije, upućen polovinom decembra.
Odgovor Kfora je stigao na Badnje veče, a preuzeli su ga predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma Generalštaba Vojske Srbije na administrativnom prelazu Merdare. Ministarstvo odbrane je potom dokument dostavilo Kabinetu predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, koji je odgovor Kfora pročitao po povratku sa Svete gore, gde je posetio Hilandar.
Vučić kaže da nije očekivao drugačiji odgovor Kfora.
„I pitanje je da li ići na sednicu Saveta bezbednosti. U našoj zemlji postoje dve grupe koje vrše pritisak zbog KiM. Jedni su tobožnje patriote koji samo prave problem svojoj zemlji. Oni će tražiti sednicu SB UN. Idemo sutra, ok, podržaće nas Rusi. A šta ćemo onda. Oni će da izglasaju da se ne vrate srpska vojska i policija. Šta ćemo posle te sednice, da ostavimo Kurtiju da komentariše kako je i SB UN odbio to“, istakao je Vučić.
Ministar odbrane Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
SRBIJA
Vučević: Kfor nije slučajno odgovorio Beogradu na Badnje veče
Dečaci ranjeni u Štrpcu na Badnji dan - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
SRBIJA
Pucanj u srce Zapada: Za Božić raspet Hristos iznad Kosova i Metohije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala