- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Bernhard Šlink, autor čuvenog romana „Čitač“, dolazi u Beograd

Bernhard Šlink - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Nemački pisac Bernhard Šlink, autor čuvenog romana „Čitač“, dolazi u Beograd kao gost festivala „Krokodil“, koji će biti održan od 15. do 18. juna ispred Muzeja Jugoslavije, najavio je organizator.
Knjigom „Čitač“ Šlink je postigao internacionalnu slavu.
Roman je preveden na 39 jezika i po njemu je 2007/2008. godine snimljen istoimeni film u režiji Stivena Daldrija, sa Kejt Vinslet i Rejfom Fajnsom u glavnim ulogama.
Kejt Vinslet je za ulogu u tom filmu nagrađena Oskarom 2009. godine.
Iste godine „Čitač“ je otvorio Međunarodni filmski festival – FEST u Beogradu kada je srpsku publiku u Sava Centru pozdravio glumac Rejf Fajns.
Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije s holokaustom i koncentracionim logorima i postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj.
Knjiga je prodata u tiražu od milion primeraka u džepnom izdanju u SAD, a u nekim nemačkim pokrajinama je obavezna školska lektira u gimnazijama.

„Čitač“ na sceni Beogradskog dramskog pozorišta

Odnos odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svesti, prepoznavanje suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čoveku su teme koje su privukle i reditelja Borisa Liješevića da roman Bernharda Šlinka postavi na scenu Beogradskog dramskog pozorišta.
„Radnja se dešava 10, 15 i 25 godina posle Drugog svetskog rata, kada su posledice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin - gledati ga isključivo kroz prizmu greha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo. Meni je uvek najvažnije da iščitam vreme u kome živimo i problem koje ono nosi, moj doživljaj ovog vremena. Kada svoje vreme pronađem u nekom materijalu, motive koji su i danas prisutni, onda sam spreman da počnem to da radim“, rekao je Liješević za Sputnjik uoči premijere predstave „Čitač“ koja se sa velikim uspehom igra u Beogradskom dramskom pozorištu od 2020. godine.
Pored „Čitača“ i stručne literature iz oblasti prava, Šlink je napisao i „Zeldova pravda“, „Gordijev čvor“, „Zeldova prevara“, „Bekstva od ljubavi“, „Zeldova smrt“, „Povratak kući“, „Vikend“, „Letnje laži“, „Misli o pisanju. Hajdelberška predavanja iz poetike“, „Olga“, „Boje rastanka“...
Predstava „Čitač“ u režiji Borisa Liješevića - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2020
Boris Liješević: Čim se spomenu prošlost i stratišta, odmah se spotaknemo /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala