- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Zemlje G7 spremaju nove sankcije protiv energetskog sektora Rusije

© AFP 2023 / GEORGES GOBETSamit G7 – zastave
Samit G7 – zastave - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Lideri zemalja Grupe sedam (G7) nameravaju da na samitu u Japanu objave nove mere u cilju pooštravanja sankcija protiv energetskog sektora Rusije, sprečavanja zaobilaženja antiruskih sankcija i ograničenja izvoza, piše „Rojters“.
Prema rečima jednog zvaničnika, nove mere o kojima će lideri zemalja G7 objaviti na sastanku 19-21. maja će biti usmerene na sprečavanje zaobilaženja sankcija sa učešćem trećih zemalja, na nanošenje štete energetskom sektoru Rusije, kao i na ograničavanje trgovine kojom se podržavaju Oružane snage Rusije.
Kako se navodi u članku, američki činovnici očekuju da G7 objavi i izmene o pravilu izvoza u Rusiju. U skladu sa novim normama, za određenu robu se automatski ukida izvoz, ako ona nije uključena u spisak odobrene robe.
Ističe se da je ranije administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dobijala od članova G7 saglasnost za promene u pristupu sankcijama koja za sada dozvoljava da se u Rusiji prodaje sva roba koja se ne nalazi na crnom spisku. SAD žele da se nov princip poštuje barem na one isporuke koje su, prema njenoj proceni, najvažnije za odbrambeni potencijal Rusije.
Japan u 2023. godini predsedava Grupom sedam, a samit će biti održan 19-21. maja u Hirošimi. Na samit su takođe pozvani i lideri Australije, Brazila, Vijetnama, Indije, Indonezije, Kukovog ostrva, Saveza Komora i Južne Koreje.
Podzemno skladište gasa u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
RUSIJA
Mediji: G7 i EU planiraju da zabrane ponovno puštanje u rad ruskih gasovoda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala