- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: G7 i EU planiraju da zabrane ponovno puštanje u rad ruskih gasovoda

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPodzemno skladište gasa u Kalinjingradskoj oblasti
Podzemno skladište gasa u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Pratite nas
Zemlje „Grupe sedam“ (G7) i EU planiraju da u okviru 11. paketa sankcija protiv Rusije zabrane uvoz ruskog gasa gasovodima na kojima je Moskva ranije smanjila isporuke, piše „Fajnenšnal tajms“ pozivajući se na nacrt izjave lidera G7.
Prema podacima lista, odluka koju će lideri G7 doneti na samitu u Hirošimi trebalo bi da spreči nastavak izvoza gasa iz Rusije u zemlje kao što su Poljska i Nemačka. Moskva je praktično još 2022. godine prekinula naftovod „Družba“, koji snabdeva energentima poljske i nemačke rafinerije.
U skladu sa nacrtom projekta, G7 i EU nameravaju da nastave smanjenje isporuke ruskih energenata, uključujući i ometanje ponovnog otvaranja maršruta, barem do okončanja sukoba u Ukrajini. Jedan zvaničnik je rekao da su neophodne sankcije kako bi se „osiguralo da se partneri ne predomisle u hipotetičkoj budućnosti“.
Pojašnjeno je da će zabrana imati simboličan karakter i teško da će polako uticati na isporuke gasa, mada će pojačati odlučnost Brisela da za stalno i veoma brzo napusti desetogodišnju zavisnost od ruskih energenata.
Ranije je agencija „Blumberg“ saopštila da je EU predložila da zvanično zabrani isporuke ruske nafte naftovodom „Družba“ u Nemačku i Poljsku. Međutim, isporuke nafte po južnom delu naftovoda u Mađarsku, Slovačku i Češku će ostati na snazi.
Jedanaesti paket sankcija protiv Rusije je 5. maja predat zemljama EU na saglasnost.
Naftovod — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Zelenski nameravao da digne u vazduh naftovod "Družba"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala