- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Romantika“ u Zemunu – „otvorene kapije“, sudija iz Lige šampiona i krupan ulog

© Foto : ofkbeograd.co.rsOFK Beograd
OFK Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
Pratite nas
Epicentar fudbalskih dešavanja u Srbiji ovog vikenda biće Gornja Varoš u kojoj se igra derbi 27. kola Srpske lige Beograd. Lider Zemun dočekuje starog rivala OFK Beograd (subota, 14, Arena sport premijum 2), u meču koji je dobio karakter „sudara svetova“ zbog uloga koji nosi, a to je plasman u viši rang.
Na papiru biće to duel dve najbolje ekipe u ligi. U slučaju trijumfa domaćina, Zemunci, koji imaju tri boda više, će likovati i biti na korak do trona, samim tim i plasmana u Prvu ligu Srbije. Ali, ako OFK Beograd slavi, trka ulazi u neizvesnu završnicu.
Derbi je dobio na značaju posle neočekivanog remija lidera Zemunaca u Borči (0:0) minulog vikenda, posle koga su se žalili da su oštećeni za penal u prvom poluvremenu. Ni prvi pratilac sa Karaburme nije lako došao do planiranih bodova protiv Radničkog iz Obrenovca koji je savladao sa 1:0 na Karaburmi.
Zemunce su posle 11 vezanih pobeda zaustavili motivisani Borčani. Izabranici trenera Saše Štrbca kao da su u podsvesti već bili u meču sa „Romantičarima“, donekle i potcenili domaćina i to im se obilo o glavu.
U derbiju imaju svoje adute, a to je kompaktnost jer dugo igraju zajedno i neguju agresivan stil sa prepoznatljivom fizionomijom igre. Dugo drže visok nivo forme, sa čvrstom odbranom i Gornja Varoš je neosvojiva tvrđava.
„Plavo-beli“ sa Karaburme su u velikoj meri promenili sastav ovog proleća, imaju više zvučnih imena (Kaluđerović, Kasalica, Milan Lola Smiljanić), individualaca koji jednim potezom mogu da reše utakmicu.
Imaju indetičan skor u nastavku prvenstva kao Zemunci i biće to okršaj najboljeg domaćina i najuspešnijeg gosta u Srpskoj ligi Beograd. Kako obično biva, kada se igra derbi, duel mogu da reše sitnice, individualne greške, manjak koncentracije...
Poseban pečat derbiju daće i veliko rivalstvo navijača dva kluba „Taurunum bojsa“ i „Plave unije“ koji će sigurno zauzeti delove tribina stadiona Zemuna, koji će, inače biti otvoren za sve posetioce jer je ulaz na derbi besplatan.
Da duel Zemunaca i Romantičara dobije posebno na značaju pobrinuće se i Sudijska komisija FSS- koja će ustupiti našeg najboljeg arbitra Srđana Jovanovića srpskoligašima.
© AP Photo / Luca BrunoSrđan Jovanović
Srđan Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Arbitar sa zavidnim iskustvom u Ligi šampiona deliće pravdu na meču koji će direktno prenositi najgledanija sportska televizija Arena sport i tako umanjiti spekulacije o sudijskoj pomoći jednima ili drugima.
Pored borbe za bodove, Zmunci i Romantičari su vodili i rat saopštenjima i van terena, optužujući jedni druge za nameštanje utakmica u ovoj polusezoni u kojoj oba tima imaju izuzetne nizove pobeda.
Zvanično je sumnjiva samo utakmica u Surčinu u kojoj je Zemun slavio sa 3:0 protiv Jedinstva, a za koju je UEFA obavestila FSS da ima indikacija da je nameštena.
Zemunci su ranije optužili Romantičare u saoštenju da su namestili meč sa Sinđelićem (2:1), dok sa Karaburme tvrde da su se njihovim najvećim rivalima svi redom sklanjali dok su pravili niz od 11 vezanih pobeda.
Ipak, sve to nema danas nikakav značaj. Obe ekipe imaju 90 minuta na raspolaganju da pokažu ko je bolji i ko zaslužuje plasman u viši rang.
*Ukoliko su dva tima izjednačena po bodovima odlučuje međusobni skor
Pep Gvardiola – menadžer Mančester sitija - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
SPORT
Evrovizija pomerila fudbal u Engleskoj i razbesnela Gvardiolu
Luka Jović - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
SPORT
Kakav ispad srpskog tandema – hoće li naivnost značiti i kazne?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala