Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Može li Lajčak da spreči da evropska diplomatija na Kosovu - potpuno kapitulira

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak i Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
Pratite nas
Mini turneja Miroslava Lajčaka na relaciji Beograd – Priština, uoči najavljenog nastavka tehničkog dijaloga za 15. maj, ima za cilj da po svaku cenu obezbedi da format evropskog plana za KiM bude ispoštovan, posebno u oblastima koje su za krajnje osetljive, a tiču se statusnog pitanja, mišljenje je politikologa Dejana Vuka Stankovića.
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištin, posle Prištine i sastanka sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, šefom kosovskog pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem i predstavnicima Srpske liste na severu Kosova sastao se danas u Beogradu i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Tema na svim susretima bila je priprema dijaloga uoči nove runde pregovora u Briselu zakazane za 15. maj, a kako je Lajčak istakao puna pažnja treba da bude usmerena ka normalizaciji odnosa i primeni Briselskog sporazuma i takozvanog Ohridskog aneksa.

Lajčakova poslednja trka

Dejan Vuk Stanković ovu mini turneju Miroslava Lajčaka vidi kao njegov pokušaj da na sve načine zadrži ono što nema neke velike izglede na uspeh, a to je taj pregovarački proces.
„On ima mandat da prosto tu stvar završi do kraja godine, i on kao iskusan evropski birokrata i diplomata, teži po svaku cenu da taj format evropskog plana za KiM bude ispoštovan,“ objašnjava Stanković.
Sagovornik Sputnjika ističe da Lajčak još nailazi na nepopustljivost Prištine po pitanju Zajednice srpskih opština, a sa druge strane i na nepopustljivost Beograda po pitanju statusa KiM.
„Tako da ta njegova misija više ide u pravcu da se zadrži neki simbolički karakter pregovora, da evropska diplomatija ne kapitulira potpuno po pitanju pregovaračkog procesa, više nego što on očekuje neke naročite rezultate. Svi ti pomaci koji se prave u vidu nekih zajedničkih dekleracija više se plasiraju kao Lajčakov uspeh pregovaračkog procesa nego što se negde može naslutiti da će se cela stvar završiti do kraja godine, i za sada nema naznaka da je tako nešto moguće“ kaže Stanković.
On ističe da je vidljivo da Aljbin Kurti sve više preti i da ide logikom etnički čistog Kosova dok sa druge strane Srbija ne popušta po pitanju legitimiteta i međunarodnog statusa Kosova i tu su negde - pata karte.

Srbija čeka ZSO

„Dakle nema ni koraka napred, doduše ni nazad, ali čitav proces stagnira i to je ono što Lajčaka po malo i frustrira. Zbog toga daje na značaju tehničkim razgovorima kakav je ovaj zakazan za 15. maj, i izjavama raznih zvaničnika da bi nešto moglo da se tu desi. U suštini, ništa se ne dešava ali na terenu raste napetost, neizvesnost i strahovi Srba i to je u ovom trenutku epilog ovog političkog procesa,“ ističe on.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izaslanik EU Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
SRBIJA
Vučić se sastao Lajčakom
Lajčak je tokom posete severa Kosova istakao da se tenzija oseća kao i napetost i nepoverenje, ali da smatra da dijalog ima kapacitete da se to rešava. Stanković ocenjuje da je upravo ovo poslednje i bio razlog zbog čega je Lajčak imao susret sa Srbima sa severa Kosova.
„Ne verujem da je Lajčak tamo išao da mnogo sluša zahteve Srba jer se oni dijametralno razlikuju od odluke EU da prizna legitimitet nedavnih lokalnih izbora u četiri srpske opštine na Severu u kojima Srbi nisu učestvovali. Mislim da je njegova poseta išla u pravcu da Srbima kaže da treba da povuku svoju odluku o napuštanju institucija, ne bi li odblokirali rad istih i išli ka tome da se proces koji je u toku finalizuje,“ smatra Stanković.
Srpski predsednik je posle sastanaka sa Lajčakom na društvenim mrežama naveo da su razgovori bili konstruktivni i da je akcent bio na formiranju Zajednice srpskih opština, što je preduslov za nastavak daljih razgovora sa Prištinom.
Vučić je istakao zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji, pogotovo na severu KiM, pre svega zbog konstantnih provokacija od strane Prištine i naveo da će Srbija da sledi svoj konstruktivni pristup u dijalogu, ali nastavlja da insistira na ZSO kao garantu bezbednog života srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SRBIJA
Lajčak na kraju posete KiM: Nisam doneo evropski plan za ZSO
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SRBIJA
Lajčak u Severnoj Mitrovici: Bitno je da ne dođe do eskalacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala