Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak u Severnoj Mitrovici: Bitno je da ne dođe do eskalacije

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSpecijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Nakon posete Prištini i Južnoj Mitrovici specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa predstavnicima civilnog društva u Severnoj Mitrovici. Lajčak je nakon sastanka izjavio da sve što utiče na život jedne i druge zajednice treba da bude dogovoreno u dijalogu.
On je posetio sever Kosova i Metohije kako bi, kako je rekao, dobio uvid u trenutnu situaciju od ljudi koji tamo žive.
Poručio je da je dijalog prava platforma za rešavanje problema i pronalaženje rešenja.
Novinari u Mitrovici želeli su da znaju odgovore na mnoga aktuelna pitanja koja su se pojavila u proteklim nedeljama, međutim, dobili su politički odgovor.
"Evropska unija se izjasnila po svim tim pitanjima. Naši stavovi su poznati i ja mogu da ponovim samo još jednom da se mi zalažemo da sve što utiče na život jedne i druge zajednice treba da bude dogovoreno u dijalogu, da nema jednostranih poteza koji izazivaju negativnu reakciju druge zajednice, to je jako bitno. Dijalog ima svoj potencijal, mi treba da ga iskoristimo sada. Imamo i plan, imamo proces normalizacije, to treba da bude prioritet", poručio je Lajčak na srpskom.
Zamoljen da prokomentariše situaciju na severu nakon izbora održanih 23. aprila i njegova očekivanja, Lajčak je istakao da se nada da će se pronaći rešenje koje neće voditi u eskalaciju.
"Jako je bitno da ne dođe do eskalacije, treba naći političko rešenje koje će nas fokusirati ka normalizaciji, a ne da se bavimo ponovo nekim kriznim menadžmentom. Sa političkim zvaničnicima koji su na vlasti razgovaramo i očekujemo od njih da pronađu rešenje", rekao je Lačak.
Visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Kosovskoj Mitrovici sastao se i sa predstavnicima Srpske liste.
Pre toga, Lajčak je razgovarao sa gradonačelnikom Južne Mitrovice i potom peške prešao preko mosta koji deli grad u pratnji obezbeđenja i velikog broja novinara.
Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SRBIJA
Lajčak posle sastanka s Kurtijem o situaciji na KiM: Dva puta – normalizacija ili konfrontacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala