Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak posle sastanka s Kurtijem o situaciji na KiM: Dva puta – normalizacija ili konfrontacija

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem imao važne i korisne razgovore o narednim koracima u dijalogu Begrada i Prištine i za ponedeljak najavio sastanak glavnih pregovarača u Briselu.
"Iste razgovore ću imati sutra u Beogradu i sastaću se sa dvojicom glavnih pregovarača, gospodinom (Besnikom) Bislimijem i gospodinom (Petrom) Petkovićem, u ponedeljak u Briselu. Veoma je važno da imamo jasnoću. Imamo sporazum, imamo aneks, tako da moramo da imamo jasno razumevanje“, rekao je Lajčak u Prištini.
Upitan da li bi se situacija na severu Kosova i Metohije mogla zaoštriti posle polaganja zakletve albanskih gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom, on je rekao da postoje dva puta napred: normalizacija ili konfrontacija, i da ovo drugo nije nikome u interesu.
"Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi svakako želimo da se fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju ili bilo kakvu konfrontaciju. To nije ni u čijem interesu", istakao je Lajčak.
On je dodao da će popodne otići na sever Kosova kako bi se "upoznao sa situacijom" i izrazio nadu da će doći do političkog rešenja koje će omogućiti "potpuni fokus na normalizaciju i implementaciju".
Pre odlaska na sever KiM, Lajčak kaže da će razgovarati i sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, kako bi čuo njegovu perspektivu situacije.
Lajčak je kazao da je sa Kurtijem razgovarao i o Statutu Zajednice srpskih opština.
"Za Evropsku uniju je prihvatljivo ono što je zasnovano na normama Evropske unije i vrednostima EU i što je u skladu sa postojećim modelima EU. Rekli smo to na samom početku. Mislim da sam sasvim jasan“, istakao je Lajčak.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nije želeo da komentariše odluku prištinskih vlasti o eksproprijaciji zemljišta Srba u Leposaviću i Zubinom Potoku.
"Ne želim da ulazim u detalje razgovora... Nastaviću ove razgovore u Beogradu i ne želim da šaljem nikakve javne poruke u ovom trenutku", odgovorio je on na pitanje novinara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala