Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak na kraju posete KiM: Nisam doneo evropski plan za ZSO

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak demantovao je navode da je u Prištinu doneo evropski plan za ZSO kao i da se sastao sa novoizabranim gradonačelnicima na severu Kosova i Metohije.
Poseta je, kako je naveo, ispunila njegova očekivanja i dolazi sa novim informacijama u Beograd, a zatim i Brisel.
„Bilo bi naivno očekivati da imamo zajednički stav od samog početka. Sada treba da sednemo da započnemo posao i da se dogovorimo, da približimo stavove jedne i druge strane, i naravno, zajednička platforma treba da budu i prethodni sporazumi i evropski model, tako da, gde postoji volja tamo postoji i put“, rekao je Lajčak.
Lajčak se, nakon sastanka sa Srpskom listom, sastao i sa predstavnicima opozicionih stranaka na severu KiM, Aleksandrom Arsenijevićem iz Građanske inicijative „Srpski opstanak“ i Aleksandrom Jablanovićem iz Partije kosovski Srba.

„Za mene je bilo jako bitno da provedem vreme ovde i da razgovaram sa ljudima na severu, da dobijem autentičan utisak o tome kakvo je stanje, koji su problemi, šta možemo da očekujemo. Kao što sam rekao, ili imamo normalizaciju ili konfrontaciju, ne možemo da imamo i jedno i drugo istovremeno“, rekao je Lajčak.

On je naveo da je potrebno 100 odsto se fokusirati na normalizaciju i ne dozvoliti da dođe do konfrontacije.
„Zato su ti susreti bili jako korisni za mene, jako bitni. Iako naravno dobijam svakodnevno informacije od mojih ljudi, ipak je drugačije kada čovek može da postavi pitanja, da čuje odgovore, da vidi reakcije“, kazao je Lajčak.
Komentarisao je i izbore održane 23. aprila.
„Što se tiče procesa, vi znate kakav je stav EU. Mi smo rekli da je proces legalan, ali ne daje odgovore na pitanja i sigurno ne predstavlja političko i dugoročne rešenje za situaciju, a to mora da se postigne samo kroz politički sporazum“, istakao je Lajčak.
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SRBIJA
Lajčak u Severnoj Mitrovici: Bitno je da ne dođe do eskalacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala