Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Potpredsednik Srpske liste: Lajčaka smo obavestili o represiji koju Kurti sprovodi nad Srbima

© Sputnik / Teodor AnastasijevićKosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da su Srbi sa severa Kosova i Metohije imali danas sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, i da su ga obavestili o problemima i represiji koju Aljbin Kurti sprovodi nad Srbima.
„Preneli smo sve probleme s kojima se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji, a posebno smo mu spomenuli represiju koju sprovodi Aljbin Kurti nad srpskim građanima, posebno na severu“, rekao je Simić novinarima posle sastanka sa Lajčakom.
Srpska lista objavila je nakon sastnka saopštenje u kojem navodi da se sa Lajčakom razgovarali o političko - bezbednosnoj situaciji na prostoru Kosova i Metohije i tom prilikom preneli zabrinutost građana zbog kontinuirane represije režima Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno na severu.
Kako se navodi u saopštenju Srpske liste izražena je zabrinutost i zbog jasne namere da se umesto kroz dijalog otvorena pitanja rešavaju jednostranim potezima Prištine i institucionalnim nasiljem kroz zloupotrebu institucija i do zuba naoružanih specijalnih jedinica koji svakoga dana maltretiraju srpske građane, pa čak i pucaju u njih bez ikakvog povoda.
"Po pitanju otimanja srpske zemlje od srpskih domaćina u opštinama Zubin Potok i Leposavić upozorili smo da je to protivpravni proces i da će se građani, zajedno sa vlasnicima nepokretnosti suprotstaviti svim demokratskim sredstvima ovim razbojničkim potezima Prištine", navela je Srpska lista.
Kako se navpodi, istaknuto je i da Srpska lista, kao i čitav srpski narod ne, priznaje rezultate izbora na kojima je izašlo 0.02 odsto Srba, kao i da su oni plod nelegalnih, nelegitimnih i nedemokratskih procesa, koji su ogolili nameru Kurtija da okupira sever, a da smo mi za razliku od njega zaiteresovani da se sačuva mir, ali i sačuva srpski narod na ovim prostorima.
"Ponovili smo da je odluka srpskog naroda da se napuste institucije i ne učestvuje na ovim lažnim izborima, kao i da se niko od Srba na severu neće vratiti u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine u Briselu, i povuku sve specijalne jedinice sa severa Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SRBIJA
Lajčak u Severnoj Mitrovici: Bitno je da ne dođe do eskalacije
Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SRBIJA
Lajčak posle sastanka s Kurtijem o situaciji na KiM: Dva puta – normalizacija ili konfrontacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala