- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađari protiv evropskih sankcija Rusiji: Šta je pokazalo novo istraživanje

CC0 / Pexels/Gergely Meszárcsek / Mađarske zastave na zgradi parlamenta
Mađarske zastave na zgradi parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2023
Pratite nas
Većina Mađara je protiv sankcija Rusiji koje uvodi Evropska unija, pokazalo je novo istraživanje.
Prema rezultatima istraživanja Instituta „Sent Ištvan“, 54 odsto ispitanika u Mađarskoj u potpunosti se ne slaže, a 17 procenata donekle se ne slaže sa odgovorom Evropske unije na sukob u Ukrajini, sa sankcijama koje je uvela i isporukama oružja, prenose mađarski mediji.
Sa politikom EU prema sukobu u Ukrajini slaže se devet odsto anketiranih, a 13 odsto je odgovorilo da se donekle slaže sa odgovorima Unije.
Istraživanje je pokazalo da politici EU kada je reč o situaciji u Ukrajini, najviše protive Mađari starosti od 40 do 59 godina.
U Budimpešti je najmanji broj onih koji su protiv politike sankcija, pa je tako u glavnom gradu Mađarske 35 odsto ispitanih negativno ocenilo uvođenje restriktivnih mera. U drugim gradovima taj broj ispitanika kreće se oko 55 odsto, a u seoskim sredinama 62 odsto.
Istovremeno, istraživanje je pokazalo da 51 odsto stanovnika Budimpešte smatra da je Evropska unija sposobna da zaštiti svoje građane, dok je taj broj u ostatku zemlje 43 odsto.
Poverenje u EU najveće je među starosnom grupom 18-29 godina, od kojih 56 odsto veruje u EU, a najniže u starosnoj grupi 50-59, među kojima tek 37 odsto ispitanika kaže da ima poverenja u EU.
Rukovodstvom Evropske unije je nezadovoljno 54 odsto Mađara, dok je njih 36 odsto zadovoljno, pokazalo je ovo istraživanje.
U istraživanju se navodi da oko 40 odsto građana Mađarske veruje da je hrišćanstvo od vitalnog značaja za budućnost Evrope, dok još 40 odsto njih smatra da je ono donekle ili veoma važno.
Ukupno 10 odsto Mađara reklo je da hrišćanstvo uopšte nije važno za budućnost Evrope.
Istraživanje je sprovedeno od 2. do 4. maja na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika, saopštio je Institut „Sent Ištvan“.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
SVET
Orban: Samo je u bajci moguće da Rusija bude pobeđena i da se ona pomiri sa tim
Kad se vojska na Kosovo vrati - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
SRBIJA
Apsolutna većina građana protiv sankcija Rusiji, Srbi neće u EU ako je uslov odricanje od Kosova
Budimpešta - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
SVET
Zašto Mađarska sabotira udar Zapada na Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala