- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto Mađarska sabotira udar Zapada na Rusiju

Budimpešta - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
Pratite nas
Politika Budimpešte insistira na samobitnosti Mađarske – ne odriče se nacionalnog interesa, a naročito je izraženo pitanje nacionalnog identiteta, u čemu je mađarska politika neprikosnovena. Mađarska i danas, iako je punopravna članica NATO i EU, igra ulogu avangarde, kao što je tu ulogu igrala kada je Varšavski ugovor bio na zalasku.
Ovako intervju koji je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto dao Sputnjiku, komentariše nekadašnji diplomata i spoljnopolitički analitičar Zoran Milivojević.
Sijarto je, podsećamo, istakao da napad na gasovode „Severni tok“ treba smatrati terorističkim napadom, kao i da Budimpešta podržava detaljnu sveobuhvatnu istragu. On je, komentarišući uvođenje 10. paketa antiruskih sankcija EU, izrazio zbunjenost zbog stava Zapada koji, s jedne strane, poziva na slobodu medija, a sa druge strane ih stavlja na sankcioni spisak.

Mađarska prošla na testu principijelnosti

Prema Milivojevićevim rečima, osnov mađarskog postupanja u EU i NATO-u je strogo pridržavanje državnog i nacionalnog interesa i suverenosti u oblastima u kojima je Mađarska suverena. Na ovaj način, prema Milivojevićevim rečima, treba razumeti mađarski odnos prema Rusiji, prema ukrajinskoj krizi, ali i odnos prema nekim principijelnim pitanjima i stavovima.
„To važi, recimo, i za neke značajne incidentne situacije na kojima se testira principijelnost. To je, recimo, ono što Sijarto govori oko Severnog toka, gde je nesumnjivo da se radi o kriminalnom aktu, da je to nesporno i da to sigurno nije kriminalni akt pojedinca ili grupe pojedinaca, veća da iza toga stoji neka vrsta državnog terorizma“, smatra Milivojević.
To isto važi i kada se radi o mađarskom odnosu prema antiruskim sankcijama, dodaje naš sagovornik – Mađarska se protivi sankcijama jer su one direktno upravljene protiv njenog državnog i nacionalnog interesa.
Budimpešta pokazuje principijelne stavove i u svojoj generalnoj spoljnopolitičkoj strategiji i zbog toga ne želi da bude uvučena u sukob, pogotovo što se radi o susednim zemljama i što se radi o sudbini mađarskog naroda u celini, navodi Milivojević.
„To je narod sui generis u Evropi. Oni nemaju zaleđe kao što imaju Sloveni, Germani i neki drugi. Prema tome, oni vode računa o nacionalnoj samobitnosti i opstanku i vode računa o odnosima sa susedima. I njihov odnos prema Ukrajini i Rusiji je time motivisan. Ne žele da proizvedu neprijatelje tamo gde im nisu potrebni i da dovedu u pitanje opstanak svog naroda u susedstvu“, kaže on.

Mađarska principijelna i u globalnim odnosima

Za Milivojevića je interesantno da se Mađarska zalaže i za očuvanje svojih nacionalnih interesa i u globalnim odnosima – naš sagovornik podseća da je najviši kineski diplomata Vang Ji, nakon što je prisustvovao minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, nakon nje prvo otišao u Budimpeštu, pre nego što će posetiti Moskvu.
„Mađarska i dalje ima u vidu odnose sa Kinom, sve ono što je značio „Pojas i put“ i sve ono što je značila politika Kine prema istočnoevropskim zemljama, koja je sada malo u drugom planu zbog globalnih odnosa, novih situacija i nastojanja Zapada da se suzbije uticaj Kine na ovim prostorima. Ali, Mađarska ostaje tome dosledna i prepoznaje svoj nacionalni i državni interes“, ističe Milivojević.
Na isti način, Mađarska održava odnose i sa Moskvom, i sa Minskom, a upravo je Peter Sijarto nedavno posetio belorusku prestonicu, podseća Milivojević.
Mađarska se nalazi pod pritiskom Brisela, ali da im premijer Viktor Orban odoleva najbolje pokazuje njegova ubedljiva pobeda na poslednjim izborima – tako da FIDES za svoju politiku ima i legitimitet i legalitet, a sve što radi, ne radi na štetu drugih. Naprotiv, kaže Milivojević, mađarska spoljna politika radi u korist međunarodnog prava i svega što podrazumeva multipolarni svet.
Saglasnost Budimpešte sa desetim paketom sankcija Rusiji proizilazi iz obaveza Mađarske kao članice EU. Kao i svaka punopravna članica EU i Mađarska se odrekla dela suvereniteta i ima obavezu da se usaglasi sa jedinstvenom spoljnom politikom Unije.

„Međutim, to ne dovodi u pitanje mađarski ekskluzivni stav po raznim pitanjima i njenu doslednost kada je reč o principima. A to što poštuje sankcije i zajedničku spoljnu politiku, to je rezultat punopravnog članstva u EU i NATO. Ali pitanje primene je nešto o čemu treba razgovarati, a Mađarsku treba posmatrati prema principijelnom postavljanju prema gorućim pitanjima. A što se tiče primene sankcija, praksa je jedno, a teorija drugo“, zaključuje Milivojević.

Prema Sijartovim rečima, bez obzira ko pokreće istragu o eksploziji na Severnom toku, Mađarska podržava sve vrste postupaka koji će dati nadu da se sazna „ko je to uradio i zašto“.
On je dodao da UN treba da obezbede mehanizam za istragu incidenta na gasovodima. „Mislim da bi UN trebalo da obezbede mehanizam za ovakvu istragu. Mislim da bi UN mogle da budu dobra platforma za takvu istragu“, ocenio je Sijarto, odgovarajući na pitanje da li Mađarska podržava ideju da UN sprovede istragu ovog incidenta.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
SVET
Mađarski ministar: Zapad govori o slobodi medija, a uvodi im sankcije
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2023
SVET
Sijarto: Napad na „Severne tokove“ treba smatrati terorističkim napadom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala