- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta je kineski svemirski brod doneo sa Meseca /foto/

CC0 / Pexels/Hao Little / Pun mesec iznad hrama u Kini
Pun mesec iznad hrama u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2023
Pratite nas
Kineski naučnici otkrili su u uzorcima sa Meseca koje je donela misija Čang`e-5 više vrsta staklenog materijala, uključujući i prirodnu stakloplastiku (fiberglas), koja je prvi put nađena i može biti značajna za izgradnju buduće mesečeve baze, objavio je Institut za fiziku Kineske akademije nauka.
Prirodna stakloplastika pokazala je da lunarno tle ima izuzetna svojstva za formiranje i izlivanje staklenih materijala. To znači da je izvodljivo korišćenje staklenih materijala iz mesečevog tla za proizvodnju građevinskih materijala na Zemljinom satelitu, kaže Šen Laikvan, naučnik sa Instituta za fiziku.
Pronađen je i stakleni materijal koji obuhvata sferične, elipsoidne i staklene perle u obliku tegova, kao i koloidni predmeti porozne strukture i raspršeni materijali u tečnoj formi, navodi kineski „Global tajms“.
Analizirajući morfologiju, kompoziciju, mikrostrukturu i mehanizam formiranja staklenih materijala, koji potiču iz topljenja minerala i brzog hlađenja posle udara meteorita u površinu Meseca, naučnici su otkrili kako su postojali različiti načini formiranja stakla.
„Stakleni materijal produkt je udara meteorita različitih veličina, od onih promera u nanometrima, do onih čija se veličina meri u kilometrima. Različiti oblici stakla pokazuju intenzitet udara meteorita. To je veoma značajno kako bismo razumeli evoluciju Mesečevog tla“, rekao je Žao Ri sa Instituta za fiziku.
Tako na primer, prirodna stakloplastika koja ima veći međusobni odnos dužine i prečnika, formira se u uslovima niže temperature i brzine udara meteorita, u odnosu na onu koja nastaje prilikom jačih udara, kada se pojavljuje stakloplastika sa manjim odnosom dužine i prečnika, dodaje Žao.
Vučji mesec na nebu iznad Los Anđelesa - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ima li Zemlja još jedan mesec: Naučnici izneli novu teoriju o njegovom poreklu
Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Jedno od najuzbudljivijih otkrića“: Šta se krije u staklenim perlama na Mesecu
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala