- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od gubitnika do finaliste: Nemac se osvetio Rusu – a sada čuva Novaka

© AFP 2023 / Pierre-Philippe MARCOUJan Lenard Štruf
Jan Lenard Štruf - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Pratite nas
Posle uspeha u Monte Karlu gde je stigao do četvrtfinala, Jan Lenard Štruf, nemački teniser, nastavio je da pravi senzacije na terenu. Na Masters u Madridu došao je kao srećni gubitnik i stigao čak do finala gde ga čeka Karlos Alkaras. Pored toga što će se Nemac boriti za prvi trofej u karijeri ujedno će sačuvati i Novaka Đokovića na prvom mestu.
Kada je stigao u Madrid Jan Lenard Štruf do glavnog žreba Madrida mogao je da dođe samo putem kvalifikacija, gde je stigao do finala, ali ga je tada savladao ruski teniser Aslan Karacev.
Međutim, nekoliko tenisera povuklo se sa Mastersa u prestonici Španije, a mesto srećnog gubitnika pripalo je upravo Štrufu koji je dobio priliku da se takmiči. I od prvog kola imao je težak zadatak.
Želeći da na najbolji mogući način iskoristi priliku koja mu se ne pruža svakodenvno, Štruf je odigrao fantastičan meč protiv Lorenca Sonega i nagovestio da je u strahovito dobroj formi.
Koliko je Nemac rešen da napravi veliki rezultat bilo je jasno kada je pobedio i Bena Šeltona, a naročito Dušana Lajovića koji zaista igra neverovatno u prethodnom periodu.
Usledila je pobeda i protiv Pedra Ćaćina, ali onda i najveća senzacija kada je Nemac eliminisao Stefanosa Cicipasa. U polufinalu sačekao ga je rival iz kvalifikacija, Aslan Karacev koji je ponovo otvorio meč. Međutim, nemački teniser preokrenuo je meč i osvetio mu se, posle čega se plasirao u svoje prvo Masters finale u karijeri i ujedno obezbedio najbolji plasman u karijeri skokom na 28. mesto na ATP listi.
Koliko god da je u dobroj formi, Štruf će imati izuzetno težak posao u finalu gde ga čeka Karlos Alkaras. Ukoliko talentovani Španac odbrani titulu, samom pojavom na Mastersu u Rimu gde ne brani nijedan bod prestigao bi Novaka Đokovića na prvom mestu ATP liste.
Štruf bi protiv Alkarasa upisao definitivno najveću pobedu u karijeri, ujedno bi stigao i do prve titule sa 33 godine, a i sačuvao bi Novaka na prvom mestu.

„Nisam očekivao da ću biti u finalu, stvarno neverovatno putovanje u Madridu. Poruka je samo ta da nikada ne treba odustati i da uvek treba probati ponovo. Biće veoma lepo igrati sa Alkarasom ovde u finalu, biće sjajna atmosfera. Mislim da on ima skor 19-0 ili 20-0 u Španiji na šljaci, tako da ću imati mnogo posla kako bih ga pobedio. Radujem se meču. Sada ima 20 godina, a kada smo igrali na Rolan Garosu imao je 18 godina. Mlad je igrač i mnogo se promenio. Kada vidimo šta je postigao u poslednje dve godine, to je neverovatno“, rekao je Štruf o meču sa talentovanim Špancem.

Alkaras igra kao furija, izgubio je jedini set samo na startu turnira od Emila Rusuvorija, posle čega je ostavljao na nula setova redom Grigora Dimitrova, Aleksandra Zvereva, Karena Hačanova i Bornu Ćorića.
Hiljade i hiljade kilometara daleko je Štruf od favorita, međutim njegova pobeda nije nemuća jer je u prošlosti već dokazao da ume da pobedi Alkarasa.
Španski i nemački teniser sastali su se pre dve godine na Rolan Garosu, a Štruf je u tri seta eliminisao Alkarasa, koji još uvek tada nije dostigao svoj najviši nivo, ali je važio za jednog od najvećih talenata koji se pojavio u teniskom svetu.
Sastali su se još jednom posle toga na Vimbldonu prošle godine, a Nemac je takođe pružio odličan otpor. Meč je trajao četiri sata i 14 minuta, a Štruf je poveo sa 2:1 u setovima, međutim Španac je osvojio naredna dva i na kraju obezbedio drugo kolo.
Dakle, iako je Karlos veliki favorit, teško je da će do pobede doći glatko, a nema sumnje da će za Štrufa navijati i Novakovi obožavatelji.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
SPORT
Novak trenirao sa Rusima: Andrej je bio teniski heroj – a srpski as ga nije zaboravio
Aslan Karacev, ruski teniser - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
SPORT
Rus eliminisan posle velike drame – Alkaras protiv Nemca za titulu
Filip Krajinović - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2023
SPORT
Srbi nastavljaju pohod na titule – Filip i Laslo u polufinalu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala