- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Američki portal: Ukrajinske snage nemaju čime da se suprotstave ruskim navođenim bombama

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaVođena klizna bomba UPAB-1500B-E
Vođena klizna bomba UPAB-1500B-E - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Pratite nas
Ukrajinske snage nemaju čime da se suprotstave ruskim navođenim kliznim bombama, piše američki portal „Militari voč magazin“.
Od februara 2022. godine Rusija je značajno povećala zalihe navođenih bombi usled povećanja proizvodnje različitih vrsta municije, navode autori članka i dodaju da je to učinjeno kako bi se zadovoljile potrebe vojske tokom specijalne operacije u Ukrajini, ali i u cilju zaštite od sve većeg prisustva NATO u blizini teritorije Rusije.
„Navođene klizne bombe ne samo da su mnogo preciznije i da omogućavaju avionima da unište mnogo više ciljeva svaki put kada probiju ukrajinsku PVO, nego i njihova sposobnost da lete oko 70 kilometara do svojih meta takođe značajno smanjuje rizik od obaranja aviona u poređenju sa letom direktno iznad meta kada se koriste tradicionalne gravitacione bombe“, objašnjavaju novinari.
Takođe se ističe da ukrajinski sistemi PVO S-300 sovjetske proizvodnje imaju ograničen domet od oko 100 kilometara ili manje, za razliku od savremenih modela S-300 koji se danas prave u Rusiji dometa od 400 kilometara. Autori zaključuju da ruski avioni stoga da imaju veću slobodu da raspoređuju klizne bombe bez velikog rizika da budu pogođeni.
Ranije je savetnik komande Ratnog vazduhoplovstva ukrajinske vojske Jurij Ignat priznao za „Njuzvik“ da Oružane snage Ukrajine nisu sposobne da se suprotstave ruskim naprednim kliznim bombama.
Po rečima Ignata, bombe tog tipa lete oko 70 kilometara, a takođe imaju mogućnost da gađaju objekte kritične infrastrukture.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Presek stanja za april: Ukrajinska vojska izgubila 8 aviona i 15.000 vojnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala