- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Barsino „čudo od deteta“ oborilo rekord star 101 godinu

© AP Photo / Joan MonfortLamin Jamal
Lamin Jamal - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
Pratite nas
Barselona je održala čas fudbala Betisu na Nou Kampu u 32. kolu Primere (4:0), ali je u subotu uveče ispisana istorija i oboren rekord star čak 101 godinu. U glavnoj ulozi 15-godišnji Lamin Jamal, koji je postao najmlađi debitant u istoriji slavnog katalonskog kluba.
Igrao se 83. minut kada je Barsa predstavila svetu svoj najnoviji dragulj iz čuvene fabrike talenata "La masija".
Sa tačno 15 godina, devet meseci i 16 dana, poslao je u legendu rezultat koji je bio u vlasništvu prethodnog rekordera Armanda Martinesa Sagija iz 1922. godine. Postao je i peti najmlađi fudbaler u istoriji španske Primere.
Sagi je imao dva meseca više od Lamina Jamala kada je prvi put obukao bordo-plavi dres Katalonaca.
Ekstratalentovani napadač Barselone rođen je 13. jula 2007. godine i standardni je član Barsinog tima za igrače uzrasta do 19 godina, gde redovno trese mreže.
Do sada je za pomenutu selekciju postigao osam pogodaka uz isto toliko asistencija na 28 odigranih utakmica.
Prepoznao je legendarni Ćavi Ernandes klasu koju poseduje Lamin Jamal i odlučio je da ga nagradi u dvoboju s Betisom, koji se zbog crvenog kartona za goste, u 33. minutu pretvorio u igru „mačke i miša“.
U 83. minutu je Ćavi uveo u igru Jamala umesto još jednog Barsinog izdanka - Gavija, a svi koji su se našli na tribinama velepenog Nou Kampa imali su tu čast da uživo prisustvuju pisanju istorije.
Jamal se ekspresno našao u situaciji čak i da se upiše u strelce, ali mu je golman Betisa skinuo udarac. Lukavo je mladi napadač šutirao špicem, ali je lopta pogodila u rame Ruija Silvu.
Jasno je da je 15-godišnji biser Blaugrane bio tema konferencije za medije, a Ćavi Ernandez ga je nahvalio.
„Lamin je vrlo dobar. Posavetovao sam ga da pokuša da bude opasan i uspeo je u tome. Zamislite, tek mu je 15 godina! Malo je falilo da se upiše u strelce. On je poseban, pun je samopouzdanja i može da postane važan igrač. Dovoljno je da to pogledate na treningu i shvatićete“, rekao je Ćavi.
Neizbežno je bilo pitanje u vidu poređenja se ikonom kluba Leom Mesijem i Ansuom Fatijem.
„Da, ima sličnosti. Veoma je talentovan u završnici. Jamal je igrač koji bi mogao da obeleži čitavu jednu eru Barselone“, slikovit je bio legendarni vezista Barse i Španije.
Jamal je još u septembru prošle godine počeo da trenira sa „A“ timom budućeg prvaka Primere, a standardan je reprezentativac španske selekcije za igrače uzrasta do 19 godina.
Nema dileme da je ovo tek početak jedne lepe priče koja bi mogla da promeni istoriju modernog fudbala. Jasno je da će Ćavi i u nastavku sezone pružati šansu Jamalu, s obzirom na to da je Barselona obezbedila titulu prvaka Španije.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
SPORT
Ljubav prema lopti jača od bruke i sramote
Aljoša Vasić, Padova, fudbaler - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
SPORT
Aljoša želi samo Srbiju: „Osećam da sam Srbin – na svaki mogući način“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala