Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Marina Raguš o Borkovom predlogu: Vlast je protiv antiruskih sankcija – nismo bili uzdržani

© Sputnik / Lola ĐorđevićSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
Pripadnici vladajuće koalicije u Srbiji bili su protiv rezolucije o uvođenju antiruskih sankcija. Ali, svoj stav izražavamo kao i na plenarnom zasedanju – ne glasamo za predloge protiv kojih smo, objašnjava za Sputnjik Marina Raguš, zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije.
Na Odboru za spoljne poslove nije se desilo ništa posebno drugačije u odnosu na plenarno zasedanje Skupštine Srbije, glasalo se na isti način, objašnjava Raguševa. Ona kaže, dakle, da poslanici vladajuće koalicije nisu bili uzdržani povodom rezolucije o sankcijama Rusiji koju je predložio Borko Stefanović, poslanik Stranke slobode i pravde i šef Odbora za spoljnu politiku.

Vest da su poslanici bili uzdržani dezinformacija

Prema rečima Raguševe, poslanici za koje se u nekim medijima tvrdilo da su na sednici bili uzdržani - nisu glasali.
„Nismo glasali zato što smo svoj stav izrazili zaključima Saveta za nacionalnu bezbednost koje je usvojila vlada i nije bilo potrebe da se opet izjašnjavamo o tome, pogotovo što to nije bila nadležnost Odbora“, ističe ona.
Predsednik republike u svakom javnom nastupu jasno naglašava da je lično pisao zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, dodaje Raguševa.
„Naš stav po tom pitanju je više nego jasan i trpimo užasne posledice i pritiske zbog toga. Ali i dalje istrajavamo u suverenoj i nezavisnoj politici u interesu građana Srbije. Dakle, na sednici Odbora za spoljne poslove, istakli smo da to što je bilo na dnevnom redu nije nadležnost Odbora zato što je reč o opštim pravnim aktima i njihov put se zna. Ali, nismo hteli da ne učestvujemo u raspravi, jer smo želeli da ponovimo šta su stavovi vladajuće koalicije, šta su stavovi predsednika republike i vlade, koji sprovode i utvrđuju spoljnu politiku“, kaže naša sagovornica.
Vest da je jedanaest poslanika članova Odbora bilo uzdržano na glasanju nije tačna, kategorično dodaje Raguševa.

Državnu politiku utvrđuje vlada, a ne Odbor za spoljne poslove

Odbor je sazvan na Stefanovićev zahtev, a parlamentarna debata vođena je, kako o predlogu uvođenja antiruskih sankcija, tako i o ostalim predlozima, navodi Raguševa.
„Vladajuća koalicija podsetila je na državnu politiku koju Republika Srbija sprovodi od momenta kada su izbili sukobi na tlu Ukrajine. Tada je zasedao Savet za nacionalnu bezbednost, koji je usvojio zaključke. Tačka osam zaključaka bila je, da parafraziram, da Srbija neće uvoditi sankcije prema Ruskoj Federaciji“, kaže ona.
Zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost usvojila je i srpska vlada i to je zvanična državna politika koja obavezuje sve, dodaje naša sagovornica.
„Svi koji inicijativno žele da menjaju tu vrstu politike, faktički su protiv državne politike. Pripadnici vladajuće koalicije izneli su svoje stavove, a zapravo su samo podsetili na aktuelnu državnu politiku. Predlog nije prošao; mi nismo glasali i rezolucija je, koliko se sećam, dobila jedan glas“, zaključuje Marina Raguš.
Podsećamo, Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije nije usvojio rezoluciju o usklađivanju spoljne politike sa EU po pitanju sankcija Rusiji.
Dom Narodne skupštine Republike Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SRBIJA
Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije nije izglasao rezoluciju o uvođenju sankcija Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala