- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Herš: Zapad zna da oružje koje se isporučuje Kijevu odlazi na crno tržište

© AP Photo / Roman ChopUkrajinski vojnik ispaljuje granatu iz prenosivog bacača
Ukrajinski vojnik ispaljuje granatu iz prenosivog bacača - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
Pratite nas
Zapad zna da oružje koje se isporučuje ukrajinskim trupama završava na crnom tržištu, ali njihovi mediji to prećutkuju, izjavio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
„Mesecima nakon početka sukoba u februaru prošle godine, nastala je ogromna zabrinutost, uključujući i zbog (preprodaje) prenosivih elitnih (raketnih) sistema koji mogu da obaraju avione na velikoj visini. Ovo je izazvalo ozbiljnu zabrinutost. Pre oko šest meseci (možda i ranije) ‘Si-Bi-Es’je objavio materijal koji je zatim morao da povuče“, rekao je Herš u intervjuu za RT.
Prema njegovim rečima, još u ranoj fazi sukoba, Poljska, Rumunija i druge pogranične zemlje „bile su preplavljene oružjem koje je isporučeno Ukrajini za vođenje borbenih dejstava“.
„Drugim rečima, razni komandanti (ne znam kog nivoa) – često ne generali, već pukovnici i drugi – primali su pošiljke oružja i lično ga preprodavali ili izbacivali na crno tržište“, precizirao je Herš.
Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat, dok je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov istakao da neprekidna velika pomoć Kijevu sve više „uvlači zapadne zemlje u sukob na strani kijevskog režima“.

O korupciji

Herš je dodao i da je Zapad nezadovoljan ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim zbog visokog nivoa korupcije u njegovoj vladi.
„Glavna ideja koju su hteli da prenesu Zelenskom bila je sledeća: američki zvaničnici i generali počinju veoma da se ljute na vas, zato što previše uzimate – uzimate sebi više od ostalih“, rekao je novinar.
Prema njegovim rečima, Amerikanci su ukrajinskom lideru dali spisak od 35 zvaničnika umešanih u korupciju, od kojih je deset otpušteno.
Korupcija je tamo jednostavno neverovatna. Uvek je bilo tako. I situacija se ne menja“, zaključio je Herš.
Rusko naoružanje na sajmu Ideks u Abu Dabiju - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
RUSIJA
Crna berza: Gde sve završava oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala